Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Dobroslavić: Sve zemlje zapadnog Balkana trebaju u EU, ali nakon što ispune kriterije

04.02.2022.

08:27

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić

Foto: HRT - Radio Dubrovnik / -

Župan Nikola Dobroslavić sudjeluje u radu Povjerenstva za građanstvo, upravljanje, institucijske i vanjske poslove Europskog odbora regija (CIVEX).

Članovi Povjerenstva i stručnjaci iz Europske komisije raspravljaju o odnosima EU-a i Ujedinjene Kraljevine na podnacionalnoj razini, programu rada u području supsidijarnosti za 2022. godinu, o tijeku konferencije o budućnosti Europe te o paketu mjera za proširenje EU.

Župan Dobroslavić uključio se u raspravu o proširenju EU istaknuvši da sve zemlje zapadnog Balkana pripadaju Europi, te bi trebale postati članice EU, ali ispunjavanjem kriterija za članstvo.

“U procesu pristupanja nužna su postignuća u demokraciji, temeljnim pravima i vrijednostima, u vladavini prava, slobodi tiska, prevladavanju zarobljavanja države, borbi protiv korupcije. Nema poricanja genocida, hvale ratnih zločinaca, neprovođenja presuda Ustavnog suda i Europskog suda za ljudska prava. Podrška svim zemljama, ali uz obvezu pridržavanja europskih vrijednosti.” – naglasio je u raspravi župan Nikola Dobroslavić te dodao da je u svim procesima potrebno osigurati odgovarajuću ulogu lokalnih i regionalnih vlasti .

Uzimajući u obzir razvoj epidemiološke situacije, sastanak povjerenstva CIVEX održan je u potpunosti putem videokonferencije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.