Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Dobroslavić u Bruxellesu na konferenciji o energetski intenzivnim područjima

23.11.2022.

13:08

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić

Foto: HRT - Radio Dubrovnik / -

Župan Nikola Dobroslavić sudjeluje u radu konferencije na visokoj razini pod nazivom: „Pravedna tranzicija u regijama s intenzivnom potrošnjom ugljena i energijom – Nitko ne smije biti zapostavljen“, u organizaciji Europskog odbora regija i češkog predsjedništva Vijećem EU-a u Bruxellesu.

Konferencija se održava neposredno nakon sastanka ministara u Vijeću EU za opće poslove posvećenog koheziji.

Nadovezujući se na rad koji je već obavljen na području pravedne tranzicije, konferencija je prilika za raspravu s češkim Predsjedništvom o rezultatima Vijeća EU za opće poslove. Nastavak je to dijaloga između svih razina upravljanja i daje smjernice regijama s ugljenom i energetski intenzivnim područjima, prikazujući pritom dobra iskustva iz Češke Republike te naglašavajući važnu ulogu lokalnih i regionalnih vlasti u tom procesu. Uz ministre iz Češke Republike, povjerenika Europske komisije za koheziju, članove Europskog parlamenta, veleposlanike, stručnjake iz područja tranzicije u industriji, konferenciji prisustvuje i ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije RH Nataša Tramišak.

Župan Dobroslavić sudjeluje i u radu sastanka Povjerenstva za politiku teritorijalne kohezije i proračun EU-a (COTER) Europskog odbora regija na kojem se raspravlja o lokalnim i regionalnim iskustvima u suočavanju s trenutačnom energetskom krizom te njenim utjecajem na javni prijevoz, stanovanje i financiranje.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.