Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Dobroslavić u Europskom odboru regija o potencijalima ruralnog prostora i depopulaciji

27.01.2022.

10:36

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić

Foto: HRT - Radio Dubrovnik / -

Župan Nikola Dobroslavić sudjeluje u radu 148. plenarnog zasjedanja Europskog odbora regija.

Na dnevnom redu su rasprave o provedbi kohezijske politike, europskom zelenom planu, budućnosti Europe, te rasprava o dugoročnoj viziji za ruralna područja u kojoj stavove Europske komisije iznosi potpredsjednica Dubravka Šuica te povjerenik Europske komisije za poljoprivredu Janus Wojciechowski.

Sudjelujući u raspravi ispred kluba Europske pučke stranke, župan Nikola Dobroslavić naglasio je važnost i potencijal ruralnog prostora EU te potrebu odgovarajućeg pristupa tim prostorima zbog pravilnog razvoja Europske unije uopće.

“Problem depopulacije kroz odljev stanovništva u razvijene zemlje EU i seobe u gradove za posljedicu imaju napuštanje ruralnih prostora” – istaknuo je župan Nikola Dobroslavić te dodao da smanjenju odlijeva uvelike pridonose fondovi EU kroz održanje proizvodnje i povećanje kvalitete življenja na ruralnom području, no da to još nije dovoljno.

“Koliko god bili motori razvoja, a oni to jesu, gradovi imaju tendenciju privlačenja stanovništva, ali na štetu ruralnih prostora. Da bi se na to utjecalo nužna je dugoročna strategija te je u iznalaženje rješenja potrebno uključiti i lokalnu samoupravu, posebno onu s ruralnih područja”, naglasio je Dobroslavić.

U završnici izlaganja ispred kluba Europske pučke stranke, Dobroslavić je izrazio potporu Ruralnom paktu i Ruralnom akcijskom planu Europske komisije, te spremnost za sudjelovanje u kreiranju održivih rješenja za ruralna područja EU.

Uz više od 300 članova Europskog odbora regija, raspravama prisustvuju povjerenici Europske komisije, europarlamentarci te stručnjaci. U tijeku dvodnevnog zasjedanja usvojit će se više mišljenja vezanih za relevantna pitanja lokalne i regionalne samouprave.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.