Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Dosad sa Žarkovice zbrinuto 98 pasa, rok za selidbu produljen za još 30 dana

08.07.2022.

13:47

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

Stranica za udomljavanje pasa sa Žarkovice

Stranica za udomljavanje pasa sa Žarkovice

Foto: Adopt Žarkovica / -

Sanitat Dubrovnik zaprimio je novo rješenje Službe veterinarske inspekcije pri Državnom inspektoratu Republike Hrvatske kojim je za 30 dana produljen rok zbrinjavanja pasa iz neodobrenog skloništa za smještaj životinja na Žarkovici, a koje obavlja djelatnost bez rješenja Ministarstva poljoprivrede.

Pse je potrebno zbrinuti isključivo u odobrenom skloništu za životinje, a novo rješenje doneseno je zato što odobrena skloništa nemaju dovoljno kapaciteta za žurni prihvat više od 200 pasa, odnosno za njihovo premještanje u roku od 15 dana kako je određeno prethodnim Rješenjem Državnog inspektorata.

Kako ističu iz Grada Dubrovnika, odmah po primitku prvog rješenja u svibnju, a kojim su utvrđene nepravilnosti i naloženo hitno zbrinjavanje bolesnih i ozlijeđenih životinja, Grad Dubrovnik definirao je potrebne radnje i započeo s aktivnostima s ciljem zbrinjavanja, pružanja zdravstvene skrbi i konačnog udomljavanja svih životinja sa Žarkovice.

U suradnji s društvom Sanitat Dubrovnik, veterinarskim ambulantama i tri udruge za zaštitu životinja - udrugom Pobjede iz Osijeka, skloništem Prijatelji Čakovec i udrugom Prijatelji životinja, pokrenuta je žurna akcija. Svi psi zatečeni na Žarkovici su evidentirani, a podaci o njima i fotografije dostupni su na web stranici www.adopt-zarkovica.eu na hrvatskom, engleskom i njemačkom jeziku.

"Do sada je zahvaljujući volonterima zbrinuto 98 pasa, među prvima oni najviše bolesni i ozlijeđeni. Za sve pse napravljeni su zdravstveni kartoni te se provodi mikročipiranje i kastriranje. Psi nakon započinjanja liječenja dolaze na skrb udruga te u privremene smještaje do konačnog udomljenja. Nažalost, četiri psa uginula su od posljedica bolesti", ističu iz Grada Dubrovnika.

Grad Dubrovnik angažirao je djelatnike i povremene djelatnike komunalnih društava. Na projektu „Adopt Žarkovica Dogs“ angažirane su dvije djelatnice kao i povremeni djelatnici komunalnih društava, a do završetka udomljavanja svih pasa sa Žarkovice planira se angažman dodatnih osoba.

"Organizirano je odvoženje deset kamiona glomaznog otpada, osigurani su paviljoni gdje se provodi obrada pasa i priprema za transport, a putem društva Sanitat osigurana je veterinarska skrb, lijekovi, povodci, brnjice, transportni boksovi i materijali za izradu privremenih boksova za odvajanje pasa. Podršku daje i međunarodna organizacija Network for Animals. Svi mogu pomoći volontiranjem te privremenim smještajem, udomljavanjem ili oglašavanjem pasa", navode iz Grada Dubrovnika.

Grad Dubrovnik obavještava građane da ako zamijete pse koji se samostalno kreću javnim površinama bez vlasnika da o istom obavijeste Pododsjek za hitne intervencije, formiran u sklopu Upravnog odjela za komunalne djelatnosti, promet i mjesnu samoupravu (brojevi telefona 0800 203020 i 020/333-792, e-mail adresa hitneintervencije@dubrovnik.hr i Facebook stranica „Hitne intervencije na komunalnoj infrastrukturi Grada Dubrovnika“).

Komunalni redari će uređajem za očitavanje mikročipa će utvrditi ima li pas vlasnika te potom poduzeti odgovarajuće mjere uključujući izdavanje kazne. Ako pas nema mikročip, komunalni redar će kontaktirati društvo Sanitat koje će psa dalje zbrinuti putem odobrenog skloništa.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.