Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Drugi dio sjednice korčulanskog Gradskog vijeća u ponedjeljak

17.05.2020.

11:46

Autor: Radio Dubrovnik/Niko Perić

Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Foto: - / -

U petak navečer u kino dvorani u Korčuli održan je prvi dio 24. sjednice Gradskog vijeća Grada Korčule. Zbog velikog broja od 31 točke Dnevnog reda prihvaćeno je svih 20, dok će se drugi dio sjednice nastaviti u ponedjeljak 18. svibnja.

Tada će na dnevnom redu biti izvješća o radu gradskih ustanova za proteklu i program rada za ovu godinu,u čemu su:Gradski muzej, Centar za kulturu, knjižnica Ivan Vidali, Dječji vrtić, Športski objekti i Savjet mladih Grada Korčule.

Aktualni sat je kao i do sada najatraktivniji dio svake sjednice,kada su uglavnom oporbeni vijećnici postavljali pitanja gradonačelniku iz svih djelatnosti gradskog života.

Gradonačelnik je objasnio zašto još nisu uređene gradske fasade, siječu zdravog bora u Žrnovu, kriznom rebalansu proračuna, za kojega je gradonačelnik poručio da se sve odluke sa prošlog tematske sjednice u takozvanom 'hladnom pogonu' odrađuju i bit će i dalje pravedni i solidarni, uz pitanje i zaduživanja zbog završetka projekata u tijeku.

Tako je izvršena posudba od milijun kuna od KTD HOBER. Upućena je i kritika Komunalnom poduzeću Hober koji godinama ne uređuje web stranicu, te zašto su najmom nabavljeni spremnici za otpad, čijih će 24 po ugovoru na četiri godine koštati oko dva milijuna kuna.

Na samom početku sjednice oporbeni SDP i njihova predsjednica Marija Šegedin su izrazili nezadovoljstvo Konačnim prijedlogom odluke o izmjenama Odluke o plaći i drugim pravima Gradonačelnika i Zamjenika gradonačelnika iz radnog odnosa, kojima će se do okončanja pandemije koronavirusa kroz smanjenje koeficijenta za obračun
plaće za 10 posto.

Nisu bili ni zadovoljni izvješćem gradonačelnika o radu za razdoblje od 1. srpnja do 31. prosinca 2019. godine.

Većina vijećnika HDZ s koalicijom su i bez komentara prihvatili sve točke Dnevnog reda uz Konačne prijedloge odluke o izmjenama Odluke o uvjetima i postupku natječaja za davanje poslovnog prostora u zakup, o izmjeni Odluke o zakupu javnih površina, komunalnoj naknadi, oslobađanju plaćanja komunalne naknade zbog nastupa posebnih okolnosti uzrokovanih epidemijom bolesti COVID-9, o izradi III. izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Grada Korčule, o izradi izmjena i dopuna Urbanističkog plana uređenja „GZ Lokva“, o donošenju Plana upravljanja starom gradskom jezgrom grada Korčule, za koji je gradonačelnik kao i za skorašnje svečano potpisivanje Sporazuma o suradnji između Sveučilišta u Dubrovniku i otvaranja u Gradu Korčuli dobio zadovoljne vijećničke komentare.

Prihvaćen je i Konačni prijedlog pravilnika o dodjeli stipendija studentima s područja Grada Korčule, kao i o osnivanju Odbora za imenovanje ulica i trgova na području Grada Korčule, te u svim MO Konačni prijedlog odluke o utvrđivanju komunalne infrastrukture javnog dobra u uporabi.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.