Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Država Dubrovačkoj biskupiji vratila veći dio oduzetih matičnih knjiga

06.09.2019.

12:33

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovačko-neretvanska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Foto: - / -

Ministar uprave Ivan Malenica i dubrovački biskup mons. Mate Uzinić potpisali su u Biskupskom ordinarijatu Zapisnik o primopredaji crkvenih matičnih knjiga. Republika Hrvatska vratila je Dubrovačkoj biskupiji dio crkvenih matičnih knjiga oduzetih nakon Drugog svjetskog rata.

Tako se Biskupiji preko Ureda državne uprave Dubrovačko-neretvanske županije vraća 220 knjiga, od toga 199 matica i 21 knjiga ostale evidencije.

Naime, Katolička Crkva u Hrvatskoj službeno je započela s vođenjem matičnih knjiga još u 16. stoljeću i župnici su takve matične knjige vodili na latinskom jeziku u narativnom obliku sve do prve polovice 19. stoljeća, kada je austrijska vlada 1816. godine u Dalmaciji uvela tabelarni sustav.

Od tada su župnici usporedno vodili dvije vrste matice, jedne na latinskom jeziku u narativnom obliku te druge na talijanskom, a kasnije na hrvatskom jeziku u tabelarnom obliku, koje su bile oduzete Katoličkoj Crkvi u Hrvatskoj nakon završetka Drugog svjetskog rata, a za koje je početkom 21. stoljeća pokrenut proces njihova povrata.

Dubrovačka biskupija 2004. godine je obnovila samostan sv. Klare i u njegovom istočnom krilu smjestila i adekvatno opremila spremište arhiva u kojemu se danas, uz ostalo gradivo, čuva i 1207 matičnih knjiga i knjiga stanja duša.

Potpisivanju su nazočili i državna tajnica u Ministarstvu uprave Josipa Rimac, predstojnik Ureda državne uprave u Dubrovačko-neretvanskoj županiji Baldo Pušić, vikar don Ante Burić te djelatnici Arhiva Biskupije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.