Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Državni praznik Dan neovisnosti

08.10.2018.

18:41

Autor: Radio Dubrovnik

Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: - / -

Hrvatska slavi Dan neovisnosti - državni praznik u spomen na odluku Hrvatskoga sabora kojom su raskinute sve državnopravne veze s Jugoslavijom. Sabor je 8.-og listopada 1991.-ve jednoglasno donio odluku da za Hrvatsku više nije legitimno nijedno tijelo dotadašnje SFRJ.

U povodu Dana neovisnosti Republike Hrvatske, gradonačelnik Mato Franković i župan Nikola Dobroslavić uputili su čestitke sugrađanima. Ističu kako će 8. listopada 1991. godine ostati zapamćen u hrvatskoj povijesti kao dan kada smo izabrali suverenu, samostalnu i demokratsku Republiku Hrvatsku. 

Danas, 27 godina kasnije, s ponosom obilježavamo ovaj datum i prisjećamo se svih onih koji su za ovaj dugo sanjani san dali svoje živote. Prisjećamo se naših branitelja, svih stradalih civila i njihovih obitelji. Njima upućujemo neizmjernu zahvalnost i duboko poštovanje. Pamteći te žrtve i slaveći hrabrost branitelja i pobjedu u Domovinskom ratu, danas uživamo mir i slobodu i gradimo bolji život, navodi se u čestitki.
Podsjetimo, misa za Domovinu služit će se u dubrovačkoj Katedrali u 18 sati.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.