Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Duboka povijesna povezanost Indije i Hrvatske

06.02.2022.

17:44

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

U Galeriji Dulčić Masle Pulitika otvorenje izložbe fotografija "Život i djelo fra Ante Gabrića u Indiji"

U Galeriji Dulčić Masle Pulitika otvorenje izložbe fotografija "Život i djelo fra Ante Gabrića u Indiji"

Foto: Miho Skvrce / Grad Dubrovnik

U sklopu programa Feste svetoga Vlaha 2022., u petak 4. veljače, u kinu Sloboda održana je projekcija dokumentarno-igranog filma o svetoj Majci Tereziji "Moje putovanje od Skoplja, preko Zagreba do ...".

U Galeriji Dulčić Masle Pulitika uslijedilo je otvorenje izložbe fotografija "Život i djelo fra Ante Gabrića u Indiji".

Ova događanja dio su i proslave 75. godišnjice neovisnosti Indije, ali i 30 godina uspostave diplomatskih odnosa između Indije i Hrvatske, a Dubrovnik se obilježavanju dviju velikih obljetnica pridružio Zagrebu i Rijeci.

Uz zamjenicu gradonačelnika Grada Dubrovnika Jelku Tepšić i veleposlanika Republike Indije u Republici Hrvatskoj Nj.E. Raja Kumara Srivastave, projekciji filma i otvorenju izložbe nazočili su i producent filma Miljenko Marinac te autor izložbe Zvonimir Atletić i pročelnica Upravnog odjela za kulturu i baštinu Julijana Antić Brautović.

Prilikom svog obraćanja prije projekcije filma zamjenica Tepšić istaknula je povijesnu povezanost Indije i Hrvatske koja seže još u vremena Dubrovačke Republike podsjetivši na povijesne činjenice poput one da su prvi Dubrovčani u Indiju, u Gou, stigli 1530. godine. Prvu kapelu izgradili su 1541., a crkvu, kao kopiju naše crkve svetog Vlaha, 1563. godine.

Zamjenica Tepšić izrazila je zadovoljstvo što se suradnja između Indije i Hrvatske razvija te je izdvojila projekt obnove crkve sv. Vlaha u Goi, ali i gostovanja indijskih glazbenika na Dubrovačkim ljetnim igrama.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.