Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Dubrovačka baština preuzela dormitorij u zgradi Državnog arhiva

26.12.2021.

10:26

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

Zgrada Državnog arhiva u Dubrovniku

Zgrada Državnog arhiva u Dubrovniku

Foto: Grad Dubrovnik / -

Uz prisustvo gradonačelnika Grada Dubrovnika Mata Frankovića, između Državnog arhiva u Dubrovniku i društva Dubrovačka baština d.o.o. potpisan je ugovor o korištenju prostora dormitorija u potkrovlju zgrade Državnog arhiva u Vukovarskoj ulici u Dubrovniku.

Deset dvokrevetnih i jedna jednokrevetna soba s pripadajućim uredom te jedan stan s uključenim dnevnim boravkom, blagovaonicom, čajnom kuhinjom i spavaćom sobom, temeljem ovog ugovora, ustupljeni su Dubrovačkoj baštini na razdoblje od pet godina za potrebe redovne komercijalne djelatnosti društva.

Ugovore su potpisali u ime Državnog arhiva u Dubrovniku ravnateljica Nikolina Pozniak i u ime Dubrovačke baštine d.o.o. direktor Tonči Daničić.

Na ovaj će se način smještajni kapaciteti zgrade Arhiva staviti u funkciju na korist obje ustanove.

Podsjetimo, zgrada Državnog arhiva u Dubrovniku u prostorima ''ex vojarne'', nakon temeljite obnove i opremanja, otvorena je početkom 2019. godine. Grad Dubrovnik, kao dobar partner Državnom arhivu i primjer obaveze prema Zakonu o arhivima i arhivskom gradivu, sufinancirao je investiciju iznosom od 14 milijuna kuna, a cjelokupni udjel donacijom je osiguralo Društvo prijatelja dubrovačke starine.

Sukladno prethodno potpisanim sporazumima, Ministarstvo kulture RH za potrebe opremanja u investiciji sudjelovalo je sa šest milijuna kuna dok je Državni arhiv u Dubrovniku za troškove dijela nadzora i uređenje pristupa izdvojio 600 tisuća kuna.

Nakon 43 godine stvoreni su tako uvjeti za adekvatan smještaj arhivskog materijala iz Sponze, gdje je ostao Arhiv Dubrovačke republike, a dobiveni su i dodatni prostori za urede, dvorana za kongrese te prostor dormitorija.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.