Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Dubrovačka biskupija: Veliki tjedan i Uskrs 2020. u prijenosu iz katedrale

06.04.2020.

08:33

Autor: Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Foto: - / -

S obzirom na to da se zbog pandemije COVID-19 liturgijska slavlja u Velikom tjednu i na Uskrs ne mogu slaviti s narodom, slavlja misa i obreda bit će bez naroda, a vjernici će moći sudjelovati putem izravnih prijenosa Dubrovačke biskupije.

Iz katedrale Gospe Velike iz Dubrovnika gdje će liturgijska slavlja predvoditi dubrovački biskup mons. Mate Uzinić prijenosi će biti prvenstveno putem interneta, a neka slavlja će prenositi i Libertas televizija, Dubrovačka televizija i Radio Dubrovnik.

 

Za pojedina slavlja vjernici se mole da u svojim domovima pripreme određene stvari kako bi što aktivnije mogli sudjelovati u liturgiji.

 

Evo biskupovog poziva:

 

Veliki tjedan i Vazmeno trodnevlje najvažnije je vrijeme liturgijske godine. Iako nam nije moguće doći u crkvu, pozvani smo se pridružiti Isusovom hodu od Cvjetnice do Uskrsa u našim domovima.


Kao vaš biskup sve obrede Velikog tjedna i Vazmenog trodnevlja slavit ću u katedrali s vama molitveno povezan. Vi se možete u svojim domovima pridružiti toj molitvi prateći nas preko video prijenosa.


Pozivam vas da simboliku i obrednost Velikog tjedna unesete u vaše obitelji. Za početak, ako to već niste učinili uzmite križ, skinite ga sa zida i zakrijete platnom, kao što to u crkvi činimo. Taj križ stavite na posebno mjesto i neka vam bude spomen otajstva koje slavimo i o kojem razmišljamo.


Uz to bilo bi dobro da u ovom vremenu sa svojim obiteljima pročitate Muku Gospodinovu po ulogama. Tekstove ćete imati na web stranicama Dubrovačke biskupije.


dubrovacka-biskupija.hr/live

 

 

RASPORED po danima I UPUTE:

 

CVJETNICA VEČER, VELIKI PONEDJELJAK I VELIKI UTORAK

Umjesto 40-satnog klanjanja koje je započinjalo nakon svečane mise na Cvjetnicu, kroz tri večeri u terminu večernje molitve u 20 sati bit će klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom. Klanjanje će se prenositi putem interneta.

 

VELIKA SRIJEDA – 8. travnja 2020.

Misa posvete ulja se neće slaviti nego se odgađa do daljnjega. Umjesto toga u katedrali će biti Pokorničko bogoslužje u 20 sati, koje će biti u izravnom prijenosu.

 

VELIKI ČETVRTAK – 9. travnja 2020.

Na Veliki četvrtak, 9. travnja Misa večere Gospodnje u dubrovačkoj katedrali počinje u 20 sati. Misu će predslaviti dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, a obred pranja nogu će se izostaviti. Osiguran je izravan prijenos mise putem interneta.

U vrijeme mise kada je predviđeno pranje nogu u katedrali će se pjevati antifone a biskup će pozvati vjernike da ovaj obred služenja učine u svojim domovima tako da muž/otac obitelji opere simbolično noge ukućanima. Ovo je važan čin koji u ovim trenutcima može osvijestiti i približiti kako i koliko Krist ljubi svakog čovjeka.

 

UPUTE ZA VJERNIKE:

Za Misu večere Gospodnje, ako vam je to moguće, molimo da pripremite u svojim domovina bokal, posudu za vodu i ručnik, kako je to uobičajeno u crkvama za ovaj obred. Kad biskup pozove predstavnika obitelji (muža/oca ili ako to nije zgodno onda nekog drugog člana obitelji) neka ta osoba simbolično opere noge ostalim članovima obitelji.

 

VELIKI PETAK – 10. travnja 2020.

Obredi Velikog petka 10. travnja u dubrovačkoj katedrali započinju u 19 sati, a predvodit će ih dubrovački biskup mons. Mate Uzinić. Osiguran je izravan prijenos putem interneta.

U Sveopću molitvu koja se svečano svake godine moli na Veliki petak bit će uključen i zaziv za bolesne, umrle i one koje je obuzeo osjećaj beznađa. Vjernike se poziva da počast križu iskažu u svojim domovima tako da svatko od ukućana uzme križ, izmoli Oče naš i nakon toga se prekriži s križem.

Nakon obreda biskup Uzinić će sam s križem proći Gradom, uobičajenom rutom kojom prolazi procesija kroz Grad na Veliki petak.

 

UPUTE ZA VJERNIKE:

Mole se vjernici da u svojim domovima pripreme križ i blagoslovljenu vodu kako bi mogli sudjelovati u ovom obredu.

NAPOMENA: Za Veliki petak na mrežnim stranicama Dubrovačke biskupije bit će dostupan tekst Muke po Ivanu, napravljen po ulogama, kako bi ga vjernici ranije toga dana u svojim obiteljima mogli dijaloški čitati i tako se približiti otajstvu Kristove muke. Toga dana u 21 sat na televiziji će se prenositi križni put s Trga sv. Petra u Vatikanu kojeg će predvoditi papa Franjo.

 

VELIKA SUBOTA 11. travnja 2020.

Misa Vazmenog bdijenja 11. travnja u dubrovačkoj katedrali Gospe Velike počinje u 20 sati, a predslavit će je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić. Osiguran je izravan prijenos putem interneta.

 

UPUTE ZA VJERNIKE:

Mole se vjernici da u svojim domovima pripreme svijeću koju će na poziv biskupa upaliti i koja bi trebala gorjeti do kraja bdijenja.

 

NEDJELJA USKRSNUĆA GOSPODINOVA – USKRS - 12. travnja 2020.

 

Na Nedjelju Uskrsnuća Gospodinova 12. travnja vjernici će moći sudjelovati u euharistijskom slavlju u 10 sati iz dubrovačke katedrale koje će biti u direktnom prijenosu putem interneta, Libertas televizije i Radio Dubrovnika. Svečanu euharistiju predslavit će dubrovački biskup mons. Mate Uzinić koji će na kraju mise i blagosloviti hranu, kao što je to običaj u narodu.

 

UPUTE ZA VJERNIKE:

Mole se vjernici da pripreme hranu za koju žele da bude blagoslovljena, a biskup će je na kraju mise blagosloviti.

 

USKRSNI PONEDJELJAK – 13. travnja 2020.

Na Uskrsni ponedjeljak 13. travnja dubrovački biskup mons. Mate Uzinić predslavit će misu u katedrali Gospe Velike u 10 sati. Misa će biti u direktnom prijenosu putem interneta.

 

 

REDOVITA DOSTUPNOST MISNIH SLAVLJA PUTEM INTERNETA:

na web stranicama Dubrovačke biskupije

http://www.dubrovacka-biskupija.hr/live

na osobnom Facebook profilu biskupa Mate Uzinića:

https://www.facebook.com/mate.uzinic

na Youtube kanalu Dubrovačke biskupije:

https://www.youtube.com/user/dubrovackabiskupija

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.