Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Dubrovački akvarij dobio certifikat održivosti"Prijatelj mora"

04.04.2022.

12:03

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

Akvarij u Dubrovniku

Akvarij u Dubrovniku

Foto: Institut za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku / -

Međunarodna organizacija "Friend of the Sea" sa sjedištem u Italiji, čiji je cilj širenje održivosti za zaštitu planeta i ugroženih vrsta, dodijelila je Dubrovačkom akvariju, čiji je osnivač Institut za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku, certifikat "Prijatelj mora" za prepoznatljivost u održivosti.

Dubrovački akvarij, slikovito smješten unutar zidina tvrđave sv. Ivana iz 16. stoljeća, sadrži raznoliku morsku floru i faunu koja postoji u Jadranskom moru. Uobičajene vrste blistavih riba kao što su brancin, deverika i cipoli do rjeđe i zagonetne murine i riba okidača među brojnim drugim vrstama prekrivaju 24 sofisticirana akvarija, nazivajući ih domom.

"Namjeravamo poticati bolji uvid u ekologiju morskih organizama i povezane probleme nastale globalnim zagrijavanjem i otpadom i kontaminacijom oceana, a certifikat Prijatelj mora vidimo kao smjer u kojem želimo da Dubrovački akvarij ide kako bi ispunio naše održivo ciljevi upravljanja", izjavio je ravnatelj Instituta za istraživanje mora i priobalja Sveučilišta u Dubrovniku dr. sc. Nenad Antolović.

"Naš cilj je pružiti referentnu listu za turiste i ekološki osviještene ljude koji žele odabrati akvarije na temelju njihovog poštovanja prema morskom okolišu i dobrobiti prisutnih vodenih vrsta", kaže Paolo Bray, direktor Friend of the Sea.

Aquarium AquaRio u Brazilu, Lake District Coast Aquarium u Velikoj Britaniji, Aquarium Rubrum u Italiji i Aquarium Pula u Hrvatskoj već su dobili certifikat prijatelja mora. "Friend of the Sea" poziva akvarije koji se hvale snažnom održivom politikom i obrazovanjem da se prijave za certifikaciju kako bi doprinijeli oblikovanju odgovornijeg ponašanja u širem društvu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.