Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Dubrovački pomorski policajci nagrađeni za spašavanje 36 migranata

30.09.2020.

18:43

Autor: Radio Dubrovnik

PU dubrovačko-neretvanska

PU dubrovačko-neretvanska

Foto: - / -

Na svečanosti povodom obilježavanja Dana policije i blagdana sv. Mihovila, na Policijskoj akademiji u Zagrebu središnji događaj svečanosti bio je podjela nagrada i priznanja pojedincima i skupinama, koji su se u protekloj godini istaknuli svojim izvanrednim rezultatima.

Medalja za izuzetan pothvat pripala je četvorici policijskih službenika Postaje pomorske policije Dubrovnik: Mati Batinoviću, Vedranu Crniću, Ivanu Deliću i Ivanu Šutalu koji su tijekom veljače ove godine sudjelovali u Frontexovoj operaciji „JO Poseidon 2020“ u Grčkoj.

Za vrijeme obavljanja službenih zadaća u akvatoriju Egejskog mora, u jednoj od smjena su radijskim uređajem uočili gumeno plovilo na kojem se nalazio veći broj osoba. Unatoč lošem vremenu, jakom vjetru, hladnoći i visokim valovima iskazali su iznimnu hrabrost i spretnost te su spasili 36 unesrećenih osoba od kojih su većina bila žene i djeca. Plovilo je ostalo bez pogonskog goriva i sudbina unesrećenih bi bila upitna da ih nije uočila posada policijskog plovila Postaje pomorske policije Dubrovnik.

Nagradu su primila dvojica od četvero nagrađenih policijskih službenika.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović i glavni ravnatelj policije Nikola Milina osvrnuli su se na rad hrvatske policije koja je u protekloj godini provela niz uspješnih kriminalističkih istraživanja i operativnih akcija na državnoj i međudržavnoj razini u kojima je uhićen veliki broj pripadnika različitih kriminalnih skupina.

Unatoč ovogodišnjoj krizi svjetskih razmjera, od epidemije do potresa, hrvatska policija je pokazala spremnost zbog čega sigurnost Hrvatske u niti jednom trenutku nije bila narušena.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.