Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Dubrovačko-neretvanska županija nastavlja monitoring Malostonskog zaljeva

27.03.2019.

15:12

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovačko-neretvanska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Foto: - / -

Župan Nikola Dobroslavić potpisao je s rektorom Sveučilišta u Dubrovniku Nikšom Burumom 157 500 kuna vrijedan ugovor o praćenju stanja-monitoringu Malostonskog zaljeva za 2019. godinu, čime je osiguran daljnji monitoring i uzorkovanje ličinki na području Malostonskog zaljeva i Malog mora.

Monitoring se obavlja po smjernicama Dubrovačko-neretvanske županije, koja u okviru svojih nadležnosti upravlja Malostonskim zaljevom, a osobito u skladu s potrebama uzgajivača školjaka i ribe na području ovog prirodnog rezervata.

Naime, monitoring koji se redovito provodi posljednjih godina iznimno je važan u procesu praćenja i kontinuteta razvoja ove djelatnosti te mu je svrha kontrolirano i konstantno uzimati ličinke u akvatoriju Malostonskog zaljeva kako bi se isti razvijao uz održivost svih parametara koji utječu na njegovu kvalitetu.

Također, potrebe uzgajivača u smislu monitoringa, uzorkovanja i ostalih aktivnosti na kontroli i praćenju od osobite su važnosti za niz aktivnosti kao što su očuvanje kamenica, povlastica za uzgoj, daljnji napredak u razvoju oznake izvornosti malostonske kamenice i drugo.

Ovaj monitoring predstavlja dio procesa kojim Županija za svoj cilj ima daljnji razvoj uzgoja, brandiranja i očuvanja ove djelatnosti, koja na spomenutom području ima gospodarski, demografski i tradicijski značaj.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.