Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Dubrovčani proslavili 1047. Festu sv. Vlaha, zbog kiše izostala procesija

03.02.2019.

12:36

Autor: Radio Dubrovnik/ Nila Miličić Vukosavić

Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Foto: - / -

Dubrovčani su u nedjelju 1047. Festu svetog Vlaha obilježili svečanim misnim slavljem u Katedrali, ali je zbog kiše otkazana procesija s moćima Parca ulicama grada. Misno slavlje predvodio je hvarski biskup mons. Petar Palić.

Palić je u propovijedi naglasio:

„Praktični i teorijski ateizam, vjerska indiferentnost i izbjegavanje pripadnosti Crkvi bili su na početku prošloga stoljeća fenomen elita, a danas sve više osjećamo svojevrsnu vjersku nepismenost novih generacija. Zahvatila nas je vjerska bezvoljnost, etiku stavljamo na kocku i riskiramo s njom, a čini se ni da zvona više ne pozivaju na misu. Svjedoci smo da za izrugivanje vjernika i šalu na račun Katoličke crkve nije danas potrebna nikakva hrabrost, niti odgovornost. Udobnost i konformizam, nedostatak svjedočke spremnosti za Isusa Krista dovela je kršćane u Europi, pa i u Hrvatskoj u situaciju da se moramo sustezati jasno i javno izreći svoje mišljenje i svoje stavove”, rekao je Palić.

„Za razliku od apostolskih vremena, kad je poganstvo bilo nešto izvan i nasuprot vjerničkim zajednicama, danas je sekularizam ušao u kuće i postao djelom našega postojanja. Stoga je došlo vrijeme, kako ga papa Franjo naziva, obraćenja, preobrazbe: one pastoralne i misijske”, istaknuo je Palić.

„U našem društvu, na nekada kršćanskom Zapadu, kršćanima je potrebna Vlahova hrabrost, ustrajnost i beskompromisnost kada se radi o Božjim istinama. Ne želimo naše trgove pretvoriti u trg sv. Petra, ali želimo jasno i na svakom mjestu moći reći i svojim životom posvjedočiti da pripadamo Isusu Kristu i po svom ponašanju i po svojim djelima postati ‘duša’ ovoga društva u kojemu živimo", naglasio je Palić.

„Primjer života sv. Vlaha poziva nas i poučava da ne budemo fasadni kršćani, kršćani iz navike, bezbojni kršćani, neutjecajni kršćani, kršćani bez spremnosti svjedočiti za Isusa Krista. Pozvani smo biti kršćani koji će dići glas kad se ugrožava sloboda, dostojanstvo ljudske osobe, solidarnost. Glas nas kršćana u Crkvi i u svijetu mora biti krik, a ne nerazgovjetan žamor”, smatra Palić.

"U mučeništvu sv. Vlaha iz ljubavi prema Kristu, a osobito u euharistiji i euharistijskom kruhu, otkrivamo snagu života nasuprot nemoći smrti, ljepotu zajedništva nasuprot nemiru razdora. Ljepota života je u darivanju, snaga života je u umiranju", kazao je hvarski biskup.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.