Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Dubrovkinje učile izraditi prirodnu kozmetiku

18.10.2020.

14:33

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovačke knjižnice/ Vedran Levi

Dubrovačke knjižnice/ Vedran Levi

Foto: - / -

U okviru programa "Mjeseca hrvatske knjige", koji se ove godine održava pod motom "Razlistaj se" i posvećen je planeti Zemlji, Dubrovačke knjižnice su 17. listopada organizirale radionicu izrade prirodne kozmetike pod vodstvom Veronike Duda.

Svoje višegodišnje iskustvo u izradi kozmetike na prirodnoj bazi, Duda je podijelila s polaznicima radionice, a nju je upravo zdravlje natjeralo da se vrati prirodnome.

- Koža je naš najveći organ i moj izbor je da na nju ne stavljam ništa što nije jestivo. Pri tome svakome ostavljam na izbor da koristi što želi. Današnja radionica je uvod u nekoliko jednostavnijih pripravaka koje svatko od može napraviti doma u vlastitoj kuhinji sa sastojcima koje već vjerojatno ima. Što je najvažnije svi ti sastojci su jestivi i ne bi trebalo biti negativnih efekata tih pripravaka – objasnila je Duda.

Živi se u potrošačkom društvu, a cilj ove radionice bio je i osvijestiti polaznike o kupnji nekih proizvoda s polica trgovine samo zato jer je današnje društvo tako naučeno. Trebalo bi stati i razmisliti o tome što se kupuje i napokon početi čitati deklaracije proizvoda.

- Najbolji način kako kontrolirati ono što unosimo i stavljamo na sebe je da sami to spravimo ili uzgojimo. Ovo danas što sam prezentirala nije ništa teže od pravljenja kolača i svatko to može savladati. Što se tiče spravljanja, isto je kao kod recepta za kolač, imamo omjere koji su određeni. Što se kasnije usavršavamo, shvaćamo kako treba pratiti temperaturu i točnu gramažu proizvoda kako bi iskoristili puni potencijal pripravka – istaknula je voditeljica radionice prirodne kozmetike Veronika Duda.

Na radionici su se izrađivali balzam za usne, dezodorans i pasta za zube, a svaki polaznik svoje pripravke odnio je kući zajedno s receptom.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.