Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Dubrovnik i CLIA primjer uspješnog partnerstva u upravljanju destinacijom

11.03.2019.

09:42

Autor: Radio Dubrovnik

Grad Dubrovnik

Grad Dubrovnik

Foto: - / -

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković održao je tijekom trajanja ITB sajma u Berlinu radni sastanak s novim predsjednikom udruženja Cruise Lines International Association (CLIA) Adamom M. Goldsteinom.

Gradonačelnik Franković je čestitao gospodinu Goldsteinu na ponovnom izboru na mjesto predsjednika krovnog udruženja cruise industrije i izrazio zahvalnost na dosadašnjoj suradnji zahvaljujući kojoj je Grad Dubrovnik uspio utjecati na negativan imidž i poboljšati situaciju s gužvama tijekom sezone.

"Prekomjerni turizam se događa ukoliko njime ne upravljamo", kazao je gradonačelnik istaknuvši kako brodovi na kružnim putovanjima nisu isključivi generator gužvi. Ovom prilikom najavio je i uvođenje cruise takse.

Boravišna pristojba za goste s brodova na kružnim putovanjima regulirat će se novim Zakonom o boravišnoj pristojbi koji je u pripremi. O njenom uvođenju odlučivat će odredišta, a implementirat će se s početkom 2021. godine.

Predsjednik CLIA-e Adam Goldstein posebno je istaknuo važnost dijaloga svih dionika u turizmu, a u čemu se Dubrovnik, smatra, istaknuo svojom inicijativom i suradnjom s Udruženjem. Kazao je kako CLIA osobito cijeni spremnost za suradnju i fleksibilnost, naročito razumijevanje gradske uprave  za pravovremeno informiranje o cruise taksi što brodarskim društvima ostavlja dovoljno vremena za prilagodbu.

Goldstein je izrazio i osobnu spremnost za aktivnim sudjelovanjem u svim daljnjim zajedničkim aktivnostima i projektima o čemu je govorio i na konferenciji "Trendovi i izazovi u globalnom cruise turizmu", održanoj u sklopu sajma ITB, najveće svjetske turističke burze.

Na sastanku je bilo riječi i o suradnji na projektu održivog turizma s Globalnim vijećem za održivi turizam  (Global Sustainable Tourism Council, GSTC) koji će se uskoro implementirati, kao i na daljnjem razvoju projekta "Poštujmo Grad" uz suradnju sa Svjetskom turističkom organizacijom (UNWTO), a što će inicirati gospodin Goldstein osobno. Novoimenovani predsjednik CLIA-e u svom drugom mandatu (ovu funkciju obnašao je 2015. i 2016.) najavio je posjet Dubrovniku u rujnu ove godine.

Sastanku u Berlinu nazočili su direktor za pitanja javne uprave CLIA-e Europe Nikos Mertzanidis, Megan King potpredsjednica CLIA-e za istraživanje i globalne strateške komunikacije, zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić, voditelj projekta "Poštujmo Grad" (Respect the City) Ranko Milić te savjetnik gradonačelnika za turizam Filip Žaja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.