Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Dubrovnik primjer dobre prakse u održivom turizmu

11.10.2019.

11:02

Autor: Radio Dubrovnik

Grad Dubrovnik

Grad Dubrovnik

Foto: - / -

Ovogodišnja međunarodna konferencija "Green Destinations Conference" održava se u Zagrebu, Delnicama i Malom Lošinju od 9. do 12. listopada, a jedna od glavnih tema je održivo upravljanje destinacijama s kontrolom prekomjernog turizma i zaštitom interesa domaćeg stanovništva.

Prvi dio konferencije održan je u srijedu u Zagrebu, a razgovaralo se o iskustvu hrvatskih destinacija u održivom turizmu. Grad Dubrovnik je pritom izdvojen kao jedan od primjera dobre prakse. O izazovima s kojima se suočava Dubrovnik u turizmu i o gradskom projektu Poštujmo Grad, na konferenciji je govorila zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić.

Zamjenica Tepšić naglasila je da je u fokusu programa Poštujmo Grad bolji život građana, kroz mjere za upravljanje turizmom. Najavila je da će Grad Dubrovnik do kraja godine provesti mjerenje održivosti u suradnji s Globalnim vijećem za održivi turizam, kojim će se definirati daljnji koraci u upravljanju destinacijom.

"Dubrovnik je krenuo u promjenu upravljanja i treba još mnogo toga napraviti da bismo se mogli nazvati 'zelenim', no idemo s raznim projektima i postepeno uvodimo mjere za to. Iz istraživanje ćemo vidjeti što treba mijenjati brzo, a što kasnije, i što ljudi misle. I naš projekt Respect the City (Poštujmo Grad) ulazi u novu fazu te se izrađuje plan upravljanja starom gradskom jezgrom, što je tražio i UNESCO, jer je ta jezgra zaštićena svjetska baština", rekla je dodajući da će ovaj dokument biti spreman do sredine 2020. godine.

Skup je okupio više od 120 sudionika iz 30 zemalja svijeta, koji će raspravljati o temama tzv. zelenih rješenja za turističke destinacije, među kojima i o očuvanju prirode, bioraznolikosti i lokalnoj kulturi, postupanju s otpadom i plastičnim otpadom, posebice iz mora i oceana i strategijama za razvoj ekološki odgovorne politike destinacija.

Organizator konferencije je "Green Destinations", neprofitna fundacija za održivi turizam koja vodi globalno partnerstvo stručnih organizacija, tvrtki i akademskih institucija. U sklopu foruma dodijelit će se i priznanja i certifikati za top 100 održivih i zelenih destinacija u svijetu u 2019.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.