Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Dubrovnik se predstavio na vodećem svjetskom sajmu ITB Berlin

11.03.2019.

09:34

Autor: Radio Dubrovnik

Turistička zajednica grada Dubrovnika

Turistička zajednica grada Dubrovnika

Foto: - / -

U Berlinu je od 6. do 10. ožujka održana vodeća međunarodna turistička burza ITB, tijekom koje je svjetska turistička organizacija UNWTO u suradnji s ITB-om organizirala središnju tematsku panel raspravu „Overtourism revisited: Best demonstrated practices instead of 'Business as usual'”.

Predavači na panelu su bili Dr. Manuel Butler Halter, izvršni direktor Svjetske turističke organizacije (UNWTO), prof. Dr. Albert Postma, CELTH/NHL, Sharry Sun, Global Head of Brand, Travelzoo i Romana Vlašić, direktorica TZ grada Dubrovnika. Panel je moderirala Sunita Rajan iz CNN-a.

Tijekom rasprave panelisti su se složili da brzina i porast turističkog prometa donosi i nužne promjene u samim destinacijama, iako postoje sličnosti, svaka destinacija mora pronaći vlastita moguća rješenja za održivi razvoj turizma. Zaključak panelista je da je percepcija već prekomjerno korištenog termina „overturizma” - negativna, te da je komunikaciju u javnosti potrebno usmjeriti na rješenja u cilju održivog i odgovornog turizma.

Dubrovnik je istaknut kao primjer dobre prakse koji je uvođenjem projekta Respect the City već u prvoj godini implementacije postigao pozitivne učinke. Uz realizaciju kratkoročnih mjera projekta, paralelno se odvijaju aktivnosti za osiguranje dostupnosti direktnim letovima tijekom zime i kreiranjem sadržaja u cilju produženja sezone.

Prvog dana sajma u ITB Berlin News izašao je promotivni tekst o Dubrovniku. Drugog dana ITB-a hrvatski štand su posjetili gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić i savjetnik za turizam Marinko Žaja, koji su održali dogovorene sastanke. Na štandu Hrvatske turističke zajednice TZ grada Dubrovnika kao suizlagač predstavio je turističku ponudu Dubrovnika, a tijekom Burze održavani su i brojni B2B sastanci.

Na ITB-u u Berlinu je izlagalo preko 10 tisuća izlagača iz više od 180 zemalja, a očekuje se preko 160 tisuća posjetitelja od kojih 110 tisuća profesionalaca u turizmu.

Njemačko tržište već godinama drži visoko treće mjesto na top ljestvici zemalja iz kojih dolazi najveći broj turista u Dubrovnik. Naime, od početka godine u Dubrovniku je zabilježen značajan porast njemačkih gostiju u Dubrovniku. Od 1. siječnja do 28. veljače 2019. godine u Dubrovniku je boravilo 4 937 njemačkih turista, koji su ostvarili 6 271 noćenja, 218 % više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

U 2018. godini u Dubrovniku je boravilo 77 687 njemačkih gostiju, što je 22 posto više nego 2017.godine. Njemački turisti su u 2018.godini ostvarili 273 687 noćenja, 6 posto više nego prethodne godine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.