Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Dubrovnik se uključio u "Zelenu Čistku 2019.", kako ćete vi sudjelovati?

20.09.2019.

16:31

Autor: Radio Dubrovnik

Grad Dubrovnik

Grad Dubrovnik

Foto: - / -

Grad Dubrovnik osmu godinu zaredom organizira najveću nacionalnu ekološku kampanju - "Zelena čistka 2019.", koja se u sklopu Svjetskog dana čišćenja održava u 150 zemalja. Zelena čistka, u sklopu globalnog pokreta "Let's do it! World!", dio je najvećeg volonterskog projekta u povijesti čovječanstva.

Preko 350 000 volontera iz Hrvatske je u posljednjih sedam godina sakupilo približno 30 000 tona otpada na području cijele države. Izvanredan odaziv, ali i zabrinjavajuća količina otpada, pokazatelj su sve veće važnosti koju građani pridaju okolišu te snažan signal da je još puno posla pred nama.

Grad Dubrovnik je prepoznao važnost kampanje Zelena čistka te se i ove godine aktivno uključio u predmetnu kampanju. Akcija će se održati u subotu 21. i 28. rujna 2019. godine na više lokacija, na kojima će se okupiti veliki broj volontera u zajedničkoj akciji čišćenja. Glavni koordinator aktivnosti na području Republike Hrvatske je udruga Žmergo.

Upravni odjel za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša organizira Zelenu čistku u suradnji s Javnom ustanovom Rezervat Lokrum, Eko-centrom Zeleno Sunce, Udrugom DART, Hrvatskim planinarskim društvom Dubrovnik, Hrvatskim planinarskim društvom Sniježnica, Udrugom Green Sea Safari, Udrugom za razvoj civilnog društva Bonsai, Volonterskim centrom Dubrovnik te Čistoćom Dubrovnik. U akciju su uključeni i Ronilački klub Dubrovnik te brojni suradnici, partneri i lokalni stanovnici.

Društvo distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida Dubrovačko-neretvanske županije za ovu akciju je darovalo vrećice za prikupljanje otpada.

Program održavanja akcije:

 

1. Eko-centar Zeleno Sunce: 21. rujna 2019. godine s početkom u 9:00 sati, uklanjanje otpada i uređenje okoliša u šumici ispod igrališta u Mokošici, okupljanje ispod igrališta (kontakt osoba Jadranka Šimunović, mob.: 091/788-98-79),

2. Udruga DART: 21. rujna 2019. godine, okupljanje ispred broda Jadrolinije u 9:30 sati, uklanjanje otpada na Lopudu (kontakt osoba Tea Batinić, mob.: 098/285-398),

3. Hrvatsko planinarsko društvo Dubrovnik: 21. rujna 2019. godine, okupljanje ispred broda Jadrolinije u 9:30 sati, uklanjanje otpada put od mjesta Lopud do Šunja (kontakt osoba Merima Đžapo, mob.: 098/428-505),

4. Udruga za razvoj civilnog društva Bonsai, Volonterski centar Dubrovnik: 21. rujna 2019. godine, okupljanje ispred broda Jadrolinije u 9:30 sati, uklanjanje otpada u Luci šipanskoj (kontakt osoba Anja Marković, mob.: 091/951-10-09),

5. Hrvatsko planinarsko društvo Sniježnica: 21. rujna 2019. godine, okupljanje ispred Muzeja Domovinskog rata u 8:30 sati, podijeliti će se u 3 grupe i čistiti otpad na način da jedna grupa čisti serpentine (od vrha prema dnu), druga je oko spomenika i muzeja, a treća ide prema Bosanci i ostacima konjušarnice. Predviđen je završetak akcije oko 15:00 sati. (kontakt osoba Jovanka Cvetinović, mob.: 091/623-06-43) i

6. Udruga Green Sea Safari: 21. rujna 2019. godine, okupljanje ispred broda Vedrana u 9:00 sati, uklanjanje otpada na Jakljanu (kontakt osoba Marlena Čukteraš, mob.: 095/552-01-90)

 

Akcija na Lokrumu će se održati 28. rujna 2019. godine u vremenu od 8:30 do 11:00 sati, a čistiti će se podmorje uvale Portoč. U samoj akciji sudjeluje Ronilački klub Dubrovnik. Kontakt osoba za akciju na Lokrumu je Kristina Čurčija, mob.: 099/254-67-77. U akciji na Lokrumu će sudjelovati i brodica čistać mora EKO-C2, tvrtke CIAN d.o.o. iz Splita, a s ciljem zbrinjavanja i prijevoza morskog otpada.

Problem gomilanja otpada na divljim odlagalištima sve je veći, a većina divljih odlagališta sadrži otpad iz domaćinstava, ali i velike količine građevinskog, čak i opasnog otpada. Broj takvih odlagališta u čitavom je svijetu zabrinjavajuće velik, što je potaknulo volontere na akciju globalnih razmjera i organizaciju Svjetskog dana čišćenja.

Divlja odlagališta otpada predstavljaju iznimno veliku opasnost za okoliš, prvenstveno zbog onečišćenja tla, zraka te voda i mora. Kao mogući izvori zaraza direktno ili indirektno mogu utjecati na zdravlje ljudi i ostalih živih organizama, dok su u ljetnim mjesecima često i izvori požara.

Zelena čistka već osmu godinu zaredom okuplja volontere iz čitave Hrvatske u rješavanju ovog zajedničkog problema. U čišćenju divljih odlagališta otpada svake godine sudjeluju brojne udruge, odgojno-obrazovne institucije, planinari, ronioci te mnoge institucije i prijatelji akcije.

Iz Grada Dubrovnika pozivaju građane da se pridruže ovoj volonterskoj, ekološkoj, ali i zabavnoj akciji!

"Postanite dio najveće svjetske građanske okolišne inicijative! Hrana, piće, oprema i prijevoz su osigurani od strane organizatora", kažu iz Gradske uprave.

 

Kontakt osoba organizacije Zelene Čistke za Grad Dubrovnik:

Erna Raguž-Lučić

mob.: 098/699-424

e-mail: eraguz@dubrovnik.hr

 

Dodatne informacije u vezi održavanja Zelene Čistke u Hrvatskoj i svijetu možete pronaći na www.zmergo.hr, www.zelena-cistka.org i www.worldcleanupday.org .

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.