Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Dubrovnik u kampanji "16 dana aktivizma protiv nasilja na rodnoj osnovi"

11.12.2020.

09:23

Autor: Radio Dubrovnik

Grad Dubrovnik

Grad Dubrovnik

Foto: - / -

Na poziv Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Hrvatskoj, Grad Dubrovnik se ove godine priključio obilježavanju ''16 dana aktivizma protiv nasilja na rodnoj osnovi'', koji su trajali od 25. studenog do 10. prosinca.

Tako je ovog četvrtka 10. prosinca u večernjim satima, Mala Onofrijeva fontana osvijetljena narančastim svjetlima, kao znak podrške ovoj međunarodnoj kampanji, koja je pokrenuta 1991. godine u SAD-u.

Podizanje svijesti o nasilju na rodnoj osnovi ove je godine izuzetno važno s obzirom na to da je pandemija povećala incidenciju obiteljskog nasilja diljem svijeta. Kampanja je ujedno i poziv da se radi na zdravijim odnosima u društvu i unutar obitelji.

Kako bi se simbolično povezala ljudska prava i nasilje na osnovi spola i roda te naglasilo da je nasilje nad ženama zapravo kršenje ljudskih prava, kampanja traje svake godine od 25. studenog, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama do 10. prosinca, Međunarodnog dana ljudskih prava.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.