Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

DUNEA održala radionicu ”Čarolija recikliranja”

02.12.2021.

13:31

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovačko-neretvanska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Foto: - / -

Regionalna agencija DUNEA je povodom Dana otvorenih vrata EU projekata te u sklopu obilježavanja Europskog tjedna za smanjenje otpada 2021., održala online EKO radionicu ”Čarolija recikliranja-od starih stvari nastaju nove".

Radionica je predstavljena učenicima petih razreda osnovnih škola otočnih područja.

Budući da je otpad u moru jedan od najvećih ekoloških problema današnjice, cilj ove radionice je podizanje svijesti o važnosti očuvanja morskog okoliša.

Radionicu je vodila Iva Pozniak, a djeca su se upoznala sa zanimljivim činjenicama o utjecaju otpada na život u moru, važnosti očuvanja prirode, recikliranju, kružnoj ekonomiji te s u predstavljeni primjeri dobre prakse projekata SeaClear i Marless koje provodi Regionalna agencija DUNEA. Primjerice, projektom SeaClear planiran je razvoj prvog sustava bespilotnih podvodnih i površinskih plovila za pronalaženje otpada s morskog dana i vodenog stupca.

Pouka radionice je da nesavjesno i neodgovorno ponašanje svakog pojedinca dovodi do globalnog zatopljenja i ostalih problema s kojima će se morati suočavati i generacije koje dolaze iza nas.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.