Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Dva novooboljela u županiji, ukupno 26, nitko nije na respiratoru

26.03.2020.

11:23

Autor: Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Foto: - / -

Dva su nova slučaja koronavirusa u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, pa je sada ukupni broj 26, od čega ih je 7 hospitalizirano, a 19 su u samoizolaciji, objavio je u srijedu u 11 sati na redovitoj konferenciji za medije Županijski stožer civilne zaštite.

Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Mato Lakić rekao je kako je od jučer ukupno 4 pozitivna riječ o bračnom paru koji je bio u Austriji, kao i treća osoba, dok je četvrta osoba kućni kontakt već poznate pozitivne osobe.

"Iz te obitelji smo uzeli još uzoraka pa se može očekivati još. Oni su bili u samoizolaciji", rekao je Lakić. Dodao je kako je zasad dovoljan broj testova, ali nema novih zaliha.

Ravnatelj dubrovačke bolnice Marijo Bekić izjavio je kako je sedam hospitaliziranih zaraženih i dobrog općeg stanje.

"Od ova dva nova jedan je hospitaliziran, a od ovih sedam jedan je pušten u samoizolaciju", objasnio je Bekić.

Dodao je kako će primarna zdravstvena zaštita dati liječnike, a Poliklinika Glavić liječnike za brigu o pacijentima u studentskom domu.

"Bit će gotovo do nedjelje, a tamo ćemo postaviti još jednu trijažnu ambulantu. U jednomm objektu će biti samoizolacija, a u drugom pacijenti s blažom slikom kojima ne treba nadzor medicinske struke", rekao je Bekić.

Ravnatelj županijskog Zavoda za hitnu medicinu Luka Lulić izjavio je kako je jedan djelatnik Hitne pomoći prije 20 dana bio u Austriji, a po dolasku u Hrvatsku bio u samoizolaciji te mu je potvrđen koronavirus.

"Pet dana je imao vrlo blage simptome, a sad je stabilno. Očekujemo da će nam se uskoro pridružiti. Molimo sve koji zovu Hitnu da govore istinu, jer nemaju razloga za zataškavanje ili sram. To je jako bitno, a dosad nam se događalo", rekao je Lulić.

Župan Nikola Dobroslavić rekao je da je stanje stabilno, ali i jednako ozbiljno te dodao kako nijedan pacijent nije na respiratoru, jer je riječ o lapsusu iz nacionanog stožera. Napomenuo je kako je ravnateljica Kalosa opovrgnula sve navode o greškama u radu.

"Imali smo već dva navrata pritužbe liječnika i oba puta nisu bili u pravu. Po svemu sudeći i ovdje se radi o izmišljenim problemima. Ako se što utvrdi, rješavat ćemo", rekao je Dobroslavić.

Načelnik Stožera Joško Cebalo naveo je kako je dosad je ukupno u Zagreb poslano 165 uzoraka, a 26 su pozitivna. U karanteni su četiri osobe. U protekla 24 sata nije bilo kršenja mjere samoizolacije.

"Raspoređujemo zaštitnu opremu po zdravstvenim ustanovama, a sutra će ih preuzeti. Ravnatelji će sukladno potrebama distribuirati", rekao je Cebalo.

Načelnik PU Dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević rekao je kako se sve mjere uobičajeno provode.

"Jučer smo imali zanemariv broj kršenja mjere s propusnicama. Pojedine firme nisu uspjele dati svim zaposlenicima propusnice pa smo se prilagođavali", istaknuo je Pavličević.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.