Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Dva restorana u povijesnoj jezgri ostala bez stolova na sedam dana

23.09.2022.

12:23

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

Ugostiteljski stolovi na javnoj površini

Ugostiteljski stolovi na javnoj površini

Foto: Filip Brala / Pixell

Gradonačelnik Mato Franković izrekao je dva otkaza ugovora o zakupu javne površine na razdoblje od sedam dana.

Otkazi ugovora izjavljeni su zbog postavljanja više stolova i stolica na javnu površinu nego što je ugovorom dozvoljeno, odnosno zbog proširenja zakupljene javne površine i smanjenja slobodnog prolaza ulicom te ometanja prolaza dijelom ulice.

Naime, 17. lipnja komunalni redari izašli su na teren i izdali službenu zabilješku u kojoj je navedeno da je društvo Stabulum d.o.o. krivo što su koristili javnu površinu u ulici Prijeko ispred bistro kavane „Lajk“, na način da su svoju zakupljenu javnu površinu dodatno proširili za oko tri metra kvadratma i to tako da su stolove i stolice razmaknuli na 280 cm, umjesto dozvoljenih 240 cm, te su time umanjili slobodan prolaz ulicom.

U dva navrata, dana 20. srpnja i 24. srpnja komunalni redari su zapažanjem na terenu izdali službene zabilješke u kojima je navedeno da je društvo Gil's d.o.o. krivo što su koristili javnu površinu u ulici Petilovrijenci ispred ugostiteljskog objekta „Mama´s“, na način da su mimo svoje zakupljene javne površine postavili stol i dvije stolice ispred kućnog broja 2 zapriječivši ulaz u zgradu ,odnosno da su, također mimo svoje zakupljene javne površine, na stepenice prema ulici Prijeko postavili jastučiće za sjedanje i dvije svjetleće lampe sa stalcima i time ometali prolaz tim djelom ulice.

Navedeni zakupci počinili su prekršaje iz članka 36. Odluke o zakupu javnih površina Grada Dubrovnika te su im iskazani otkazi ugovora o zakupu javnih površina. Zakupci su se dužni od 22. rujna prestati koristiti javnim površinama koje su predmet ugovora o zakupu i ukloniti sve stolove i stolice s javne površine. Zakupnici mogu zatražiti ponovno zaključenje ugovora nakon otklanjanja okolnosti koje su dovele do otkaza ugovora, ali ne prije protoka roka od sedam dana.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.