Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Dvjesto sudionika na Obiteljskoj školi Dubrovačke biskupije

17.11.2019.

13:20

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovačka biskupija

Dubrovačka biskupija

Foto: - / -

Dvanaesta obiteljska škola Dubrovačke biskupije održala se ovog vikenda u hotelu Valamar Lacroma u Dubrovniku. Na školi je sudjelovalo šezdesetak obitelji iz svih dijelova biskupije, a s djecom škola ima ukupno 200 sudionika.

Školu je u subotu, 15. studenog, otvorio dubrovački biskup mons. Mate Uzinić.

Predavač na školi je mr. sc. don Pavao Gospodnetić, župnik župe sv. Petar – Supetar na otoku Braču, a tema je “Vjera i krize života”.

Škola je počela zazivom Duhu Svetomu, a potom su djeca izvela himnu Obiteljske škole koja je nastala na prošlogodišnjim radionicama uz pomoć Stijepa Gleđa Markosa. Riječi pozdrava sudionicima uputio je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić koji je izrazio nadu kako će sudionici na ovoj školi imati prigodu promišljati o tome kako s Bogom rješavati krize i ići dalje. Primijetio je kako je pitanje i to koliko smo sposobni u trenucima krize zazvati Gospodina te dodao da ako smo prije krize u svom životu imali Gospodina onda ćemo i u krizi potražiti njegovu pomoć. Naglasio je kako je dobro zajedno se suočavati s krizama u braku i obitelji.

Prilikom predstavljanja obitelji jednih drugima, među kojima ima onih s dugim stažom na ovim školama kao i onih kojima je ovo prvo sudjelovanje, poseban pljesak dobila je obitelj s Lastova koja je došla na školu.

U uvodnom obraćanju predavač Gospodnetić je, govoreći o pojmu krize s kojim se svakodnevno susrećemo na različitim područjima, kazao kako krizu ne treba doživljavati kao nešto negativno nego u njoj treba vidjeti priliku za rast i sazrijevanje.

Spomenuo je i kako je Biblija puna teških životnih priča osoba koje su prolazile kroz različite krize te naveo neke primjere. Pozvao je sudionike da kao kršćani počnu dublje gledati svoju vjeru.

Ne bojati se kriza, ne paničariti, razgovarati sa supružnikom, razgovarati s nekim izvana i naravno povezati se s Bogom, bitni su elementi za uspješan prolazak kroz krize koje svaki brak i obitelj imaju, zaključak je prvog subotnjeg predavanja.

Obiteljsku školu organizira Vijeće za život i obitelj Dubrovačke biskupije na čelu s pročelnikom ujedno i voditeljem škole mr. sc. don Marinkom Šljivićem. Odrasli sudionici na školi imaju predavanja te rade u skupinama dijeleći svoja iskustva i promišljanja o krizi u obiteljima. Djeca i mladi u radionicama s animatorima i odgojiteljicama imaju svoje zasebne programe, a svi zajedno sudjeluju na misi, molitvama, za stolom te igrajući tombolu koja je postala prepoznatljiv događaj na svakoj školi. Moderatorica škole je članica Vijeća Jelena Đuraš Gleđ.

Škola je završena u nedjelju u podne zahvalnim euharistijskim slavljem koje je predvodio biskup Uzinić.

Angelina Tadić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.