Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Dvoje novozaraženih u županiji, ukupno 34

30.03.2020.

11:17

Autor: Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Foto: - / -

Dva su nova slučaja koronavirusa u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, pa je tako sada novi broj 34, objavio je u ponedjeljak u 11 sati na redovitoj konferenciji za medije Županijski stožer civilne zaštite.

Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Mato Lakić rekao je kako je dvoje novozaraženih u tijeku obrada izvora zaraze i kontakata.

"Situacija je stabilna, a bitno je da nema novozaraženih zdravstvenih djelatnika. Jako nam olakšava posao što se građani pridržavaju mjera. Prije ćemo pobijediti ovu bolest što se budemo bolje toga držali", rekao je Lakić.

Ravnatelj dubrovačke bolnice Marijo Bekić izjavio je kako je deset zaraženih hospitaliziranih, od kojih je jedna ženska osoba na intenzivnom liječenju i planira se njen prijevoz za KBC Split.

"Zasad nema većih problema u organizaciji rada i svi imaju adekvatnu zaštitu. Znamo da su svi opterećeni, i nastojim što više rotirati, u smjenama od 12 sati i odmorom od 24 sata. Svatko tko misli da ne može izdržati, dobiva odmor. Molim građane koji su stvarno disciplinirani za strpljenje i pridržavanje smjernica kako bismo kanalizirali priljev pacijenata u bolnicu", napomenuo je Bekić.

Župan Nikola Dobroslavić rekao je da je kako je stanje zadovoljavajuće, ali jednako ozbiljno, što upućuje na daljnji oprez i pridržavanje svih mjera.

"Moramo nastojati normalizirati sve funkcije društva u okvirima koje mjere dopuštaju. Treba osigurati uredno ostvarenje nastave, a naši sugrađani mogu koristiti sve usluge županijskih službi, ali se trebaju najaviti e-mailom ili telefonom", rekao je Dobroslavić.

Dodao je kako je Županija donijela odluku o 10 posto nižoj plaći od travnja.

Načelnik Stožera Joško Cebalo naveo je kako je od početka pandemije poslano za Zagreb 238 uzoraka, a 34 su pozitivna.

"Od jučer poslanih 15, dva su pozitivna, a jedan čekamo", naglasio je Cebalo te napomenuo jedno kršenje mjere samoizolacije. Dodao je kako su u karanteni još uvijek dvije osobe, kao i da se razmatra svaki pojedini zahtjev za propusnice te da vjeruje kako lokalni stožeri primjereno određuju rokove trajanja.

Načelnik PU dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević rekao je kako policija uredno provodi mjere, a u posljednja 24 sata provjeravano je poštivanje samoizolacije.

"Provjeravali smo 20 zaraženih u samoizolaciji i svi su u redu", naglasio je Pavličević te dodao da je za vikend bilo više okupljanja diljem grada, od Srđa do igrališta. Čak 661 osoba je u samoizolaciji te u našoj osebnoj evidenciji, a taj se broj mijenja svakodnevno.

"Imali smo dojavu o privatnim zabavama. Upozoravamo građane da se to ne radi", dodao je Pavličević. Rekao je kako se u privatnim objektima organiziraju i teretane.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.