Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Eko-udruga "Mala sirena" iz Žuljane u projektu uklanjanja pajasena

22.04.2021.

15:15

Autor: Radio Dubrovnik/ Joško Jelavić

Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Foto: - / -

Dan planeta Zemlje Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Dubrovačko-neretvanske županije obilježava početkom provedbe velikog ekološkog projekta uklanjanja pajasena - jedne od najopasnijih invazivnih drvenastih biljaka u svijetu.

U Hrvatskoj ima više imena, a najpoznatiji je kao smrdeljak, brzo se širi i ima izrazito negativan utjecaj na bio raznolikost, potiskujući i uništavajući autohtono raslinje i poljoprivredne kulture.

Projekt uklanjanja te štetne biljke donijelo je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, a u njegovoj provedbi još sudjeluju Nacionalni park Krka kojem zbog ubrzanog širenja pajasena prijeti gubitak prava na taj naslov i Komunalno društvo „Vrtlar“ u Dubrovniku, a na Pelješcu Ekološka udruga za očuvanje mora i priobalja „Mala sirena“ u Žuljani.

Ta je udruga koju vode ekološki osviješteni volonteri Vesna Mihelić Villi i Miroslav Villi od 2015. godine dosad samo na širem području Žuljane i u staroj gradskoj jezgri Stona uklonila više od 150 tisuća stabala pajasena, a njihova praktična iskustva i saznanje o tome kako i na koji način uklanjati pajasen sadržana su u projektu resornog ministarstva.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.