Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Ekološki incident: U Prigradici se izlila veća količina hidrauličnog ulja

01.07.2019.

13:59

Autor: Radio Dubrovnik

Općina Blato

Općina Blato

Foto: - / -

Načelnik Općine Blato Ante Šeparović objavio je kako se u nedjelju u uvali Prigradica dogodio teži ekološki incident gdje je iz maune – klapete, kojom se vrši nasipavanje škojere, istekla veća količina hidrauličnog ulja i zagadila oko 25000 metara četvornih luke Prigradica.

"Poštovani sugrađani!

24. lipnja 2019. godine zbog onečišćenja mora zemljanim materijalom i mineralnim uljima, negodovanja turista, iznajmljivača i najave odlaska gostiju iz Prigradice, zatražio sam hitan prestanak radova na nasipavanju obrambenog kamenometa na lukobranu upućen Lučkoj upravi DNŽ- ravnatelju Antunu Banovcu i Niki Butiganu, nadzornom inženjeri Ivici Soči, županu DNŽ Nikoli Dobroslaviću i ministru pomorstva, prometa i veza Olegu Butkoviću.

Također sam upozorio na nova velika puknuća 'jige' koja se i dalje ubrzano povećavaju. Navedeni dopis nalazi se na web stranicama Općine Blato i čitao se je na radiu Blato.

Zbog turističke sezone i onečišćenja mora zemljanim materijalima i uljima na zabranu radova od strane Općine Blato izvođač se oglušio te nastavio raditi, kako doznajemo, uz odobrenje Lučke uprave DNŽ koja je nositelj ovog Projekta.

U nedjelju 30. lipnja 2019. godine dogodio se je teži ekološki incident gdje je iz maune – klapete, kojom se vrši nasipavanje škojere, istekla veća količina hidrauličnog ulja i zagadila oko 25000 metara četvornih luke Prigradica.

Zbog ovakvog neodgovornog ponašanja nadležnih službi hitno sam sazvao sastanak kako bi se dogovorili daljnji koraci u sanaciji i sprečavanju posljedica onečišćenja kako na flori i fauni uvale tako i nastavka turističke sezone.

Sastanak sam pokušao dogovoriti u nedjelju, ali aktivni sudionici ovog projekta nisu se javljali na telefonske pozive.

U ponedjeljak 1. srpnja 2019. godine upućen je dopis Državnom inspektoratu nadzora zaštite okoliša, inspektorici Sanji Žuvela koja bi trebala izići na teren u najkraćem roku.

Nažalost, svojeglavost i nepoštivanje volje mještana Blata, iznajmljivača, gostiju i Općine Blato dovelo je do ovog velikog ekološkog incidenta.

Smatramo da će odgovorne službe za postupanje pozvati mjerodavne na odgovornost zbog koje će snositi posljedice.

NAČELNIK

Ante Šeparović"

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.