Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Ekološkom poljoprivredom protiv klimatskih promjena u dolini Neretve

09.07.2020.

18:27

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovačko-neretvanska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Foto: - / -

Dubrovačko-neretvanska županija kroz EU projekt "GECO2" pridružuje se međunarodnoj borbi protiv klimatskih promjena uspostavom održivih poljoprivrednih praksi, a u Hrvatskoj je za realizaciju pilot aktivnosti odabrana dolina Neretve.

Istraživanja su pokazala da klimatske promjene u velikoj mjeri utječu na poljoprivredu kroz toplinske valove i suše, promjene kod štetnika i bolesti te na taj način dolazi do rizika u poljoprivrednoj proizvodnji i kvaliteti hrane.

Kroz projekt su prva mjerenja CO2 iz tla predviđena do kraja 2020. godine, a već se započelo s drugim aktivnostima koje provodi Dubrovačko-neretvanska županija s poljoprivrednicima iz doline Neretve.

Organizacijom radionica nastoji se potaknuti poljoprivrednike na uvođenje i testiranje održivih poljoprivrednih praksi, kako bi ostvarili bolji prihod te istovremeno doprinijeli smanjenju emisije ugljika u atmosferi.

"Poticanje razvoja i ulazak u sustav ekološke poljoprivrede je od iznimnog značaja za razvoj suvremene poljoprivredne proizvodnje u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Ulaganje u ekološku poljoprivredu i certificiranje proizvoda je put prema održivoj i konkurentnoj poljoprivredi u kojoj se proizvodi hrana visoke nutritivne vrijednosti, održava i povećava dugotrajna plodnost zemljišta te smanjuju elementi zagađenja, a što je danas veliki problem na globalnoj razini. Dolina Neretve, gdje je poljoprivreda osnova ekonomskog razvoja, trebala bi se usmjeriti prema očuvanju prirodnih resursa te profitabilnoj proizvodnji koja se ostvaruje kroz ekološku poljoprivredu", istaknula je zamjenica Marević naglasivši važnost projekata koji se provode u suradnji s Regionalnom agencijom DUNEA.

U sklopu aktivnosti koje se provode u sklopu projekta GECO2 održao se i dvodnevni online sastanak ‘Kako sustav poljoprivredne proizvodnje prilagoditi klimatskim promjenama?’ na kojem je sudjelovala i Dubrovačko-neretvanska županija te je dogovoreno da izvedba pilot projekta započne u listopadu ove godine.

Nakon znanstvenih istraživanja, poljoprivrednicima će se predložiti održive poljoprivredne prakse te će se kreirati ‘Regionalni sustav za klimatske promjene u Dubrovačko-neretvanskoj županiji’ koji će prikupljati podatke koji se tiču otpornosti, emisija i pohrane stakleničkih plinova.

Projekt GECO2 ima za cilj, kroz inovativna rješenja, utjecati na nove situacije u okolišu te provesti mjere, kao što su poticanje zelenog poduzetništva, razvoj ekološke poljoprivrede te direktan rad i edukacija poljoprivrednika kako bi se potaknulo održivo korištenje resursa. Projekt se realizira u sklopu Programa prekogranične suradnje Interreg Italija-Hrvatska 2014.-2020.. Ukupna vrijednost projekta iznosi 18.420.353,00 kuna, dok je proračun Dubrovačko-neretvanske županije 2.063.382,00 kuna.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.