Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Ekumenska molitva u pravoslavnoj crkvi sv. Blagovještenja

20.01.2022.

09:10

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

Ekumenska molitva u Dubrovniku

Ekumenska molitva u Dubrovniku

Foto: Dubrovačka biskupija / -

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana održava se od 18. do 25. siječnja. Ekumenska molitva u Dubrovniku održat će se večeras u 19.30 u pravoslavnoj crkvi sv. Blagovještenja.

Molitvu predvode domaćin episkop zahumsko-hercegovački i primorski vladika Dimitrije Rađenović i apostolski upravitelj Dubrovačke biskupije mons. Mate Uzinić, riječki nadbiskup koadjutor, koji će propovijedati.

Građu za ovogodišnju svjetsku Molitvenu osminu priredilo je Vijeće crkava Bliskog istoka.

Organizacijska posebnost ovogodišnje pripreme molitvene građe jest u tome što se, zbog globalne pandemije u 2022. godini, nije bilo moguće sastati se uživo nego se priprema materijala odvijala online-komunikacijom.

Bliskoistočni priređivači su za geslo izabrali temu iz Matejeva Evanđelja: „Vidjesmo gdje izlazi zvijezda njegova pa mu se dođosmo pokloniti.“ (Mt 2, 1–12). Radi se o Matejevoj naraciji o tri mudraca koji se daju u potragu za novorođenim Kraljem, u čemu im pomaže njegova zvijezda koju slijede do Betlehema.

Kršćani Bliskog istoka osjećaju se osobito povezani s tim biblijskim mjestom, jer se ta zvijezda osobitog sjaja pojavila na istoku, dakle u kraju gdje i oni žive.

Zvijezda je važna jer dovodi ljude Kristu koji se utjelovio i pokazao nam se da bi njegovo svjetlo doprlo do svih nas. Mudraci su pratili zvijezdu do Betlehema.

Ovogodišnje ekumensko bogoslužje poziva nas da se i mi danas, u potrazi za Kristom, pridružimo mudracima i pratimo sjaj te zvijezde, kako bismo našli zajedništvo s Kristom i međusobno. Zajedno mu donosimo darove svoga srca i molimo za vidljivo jedinstvo Crkve. Stremeći k cilju jedinstva koje će kao učinak imati i vjerodostojnije svjedočanstvo, obvezujemo se živjeti tako da naše zajedništvo bude autentično svjedočenje u čijem će svjetlu naši bližnji moći prepoznati i vidjeti Krista i njegovo spasenje, navodi u uvodu prof. dr. sc. Jure Zečević, pročelnik Katedre ekumenske teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.