Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Epidemija gripe u županiji: Broj oboljelih porastao na 407, najviše djece

20.02.2020.

13:26

Autor: Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Foto: - / -

Raste broj oboljelih i laboratorijski potvrđenih slučajeva gripe u županiji. U Službi za mikrobiologiju Zavoda za javno zdravstvo do sada je laboratorijski potvrđeno 124 slučaja virusa gripe (76 slučaja virusa A i 48 slučaj virusa B).

Samo u prošlom tjednu Službi za epidemiologiju ukupno je prijavljeno 177 slučajeva oboljelih od gripe. Najviše prijava pristiglo je iz Dubrovnika 79, Metkovića 62, Ploča 24 i Korčule 12. Možemo reći kako je epidemija gripe na području naše županije započela.

Ukupan broj prijava oboljelih do 16. veljače iznosi 407: Dubrovnik 229 prijava oboljelih, Metković 101, Ploče 43 i Korčula 34.

Prema dobnim skupinama, najveći broj prijavljenih je u dobi 7-14 godina (140 djece).

Stvarni broj oboljelih od gripe, za pretpostaviti, je znatno veći od prijavljenih, a razlozi za to su: jedan dio oboljelih se ne javi liječniku (sami se liječe), a drugi dio koji se javi liječniku ne bude prijavljen od strane liječnika, iako je to zakonska obveza.

Ipak, gripa je nepredvidiva bolest i koliki će biti stvarni broj novooboljelih u ovoj sezoni teško je predvidjeti. Svakako svi oni sa simptomima gripe trebali bi o tome obavijestiti svoga liječnika zbog evidencije, a u slučaju komplikacija bolesti i javiti se svom izabranom liječniku na pregled.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.