Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

EU parlamentarci zatražili aktiviranje Fonda solidarnosti

22.07.2015.

12:29

Autor: Nila Miličić Vukosavić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Obzirom na velike štete zbog požara koji su ovih dana pogodili Korčulu i Pelješac, i članovi izaslanstava HDZ-a i HSS-a u Europskom parlamentu, u sastavu Dubravka Šuica, Andrej Plenković, Ivana Maletić, Davor Ivo Stier i Marijana Petir, uputili su Europskoj komisiji službeni zahtjev za mobilizaciju Fonda solidarnosti.

"Situacija na terenu je kritična i bit će potrebna sva moguća sredstva za sanaciju ugroženih područja. Hrvatska je već koristila ovaj mehanizam za prošlogodišnje poplave u Slavoniji i nevrijeme u Gorskom kotaru, a očekujem da će Europska komisija i u ovom slučaju pozitivno reagirati jer su štete ogromne,  posebno imajući u vidu da se radi o udaljenim područjima kao što su otok i poluotok. Nadam se da će i službene vlasti Republike Hrvatske uputiti zahtjev Komisiji za mobilizaciju Fonda solidarnosti ", izjavila je Dubravka Šuica i dodala da će u popodnevnim satima obići požarište na Pelješcu zajedno s lokalnim dužnosnicima.
Fond solidarnosti Europske unije osnovan je kako bi se odgovorilo na prirodne katastrofe velikih razmjera i izrazila europska solidarnost s pogođenim regijama. Nakon što se sredstva stave na raspolaganje, pomoć se isplaćuje odmah u jednom obroku nakon potpisivanja sporazuma između Komisije i države korisnice.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.