Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

"Europski tjedan robotike" i ove godine u Dubrovniku

19.11.2020.

13:04

Autor: Radio Dubrovnik

Zajednica tehničke kulture

Zajednica tehničke kulture

Foto: - / -

Europski tjedan robotike (ERW2020) se već desetu godinu obilježava u cijeloj Europi. Ove godine se obilježava od 19. do 29. studenog. U Hrvatskoj proteklih izdanja na Europski tjedan robotike je bilo prijavljivano do deset događaja godišnje.

Središnji događaj Europskog tjedna robotike ove godine se održava u online formi u Sarajevu 23. i 24. studenog. Na njemu će nacionalni koordinator za Hrvatsku Tomo Sjekavica održati predavanje "Robotika i programiranje bez ekrana", te će sudjelovati u panel diskusiji "Robotika i edukacija".

Trenutno ove godine službeno je prijavljeno oko 70 događaja u više hrvatskih gradova, a u cijeloj Europi preko 200 događaja. Neki od događaja su se već održale kao predaktivnosti i najava samog Europskog tjedna robotike.

Tradicionalno kao i prošlih godina najveći broj događanja se odvija u Dubrovniku. Zajednice tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije i Grada Dubrovnika u suradnji sa svojim članicama, Hrvatskim robotičkim savezom, Centrom za mlade Dubrovnik i Sveučilištem u Dubrovniku održavaju manifestaciju Robo.DU Day(s) na kojoj će se održati preko 20 radionica: crtanje 3D olovkama, mBot robotika, LEGO "Obnovljivi izvori energije", robotika i programiranje bez ekrana, dronovi, Computer Vision, Internet of Things, lemljenje, izrada holograma i bioelektronička akademija.

Laboratorij za inteligentne autonomne sustave (LARIAT) sa Sveučilišta u Dubrovniku će održati u četvrtak dane otvorenih vrata laboratorija za studente. U srijedu u Centru za mlade Dubrovnik će biti otvorena izložba Rukama složeno u sklopu Foruma mladih Grada Dubrovnika, na kojima će biti izloženi roboti i ostala kolekcija koju su djeca izradila na LEGO igraonicama.

U Splitu Zajednica tehničke kulture grada Splita organizira svake subote radionice robotike za učenike osnovnih škola.

U Osnovnoj školi Jelkovec u Sesvetama će se 26. studenog održati radionica 3D modeliranja i ispisa, a 30 studenog radionica "Aktivni uz Micro:bit".

Osnovna škola Ivan Cankara u Zagrebu održava 27. studenog dvije radionice: 3D modeliranje u robotici i Mjerenje temperature micro:bitom.

U Belom manastiru se u Prvoj srednjoj školi Beli Manastir održavaju radionice mBot programiranja u organizaciji Zajednice tehničke kulture Grada Belog Manastira u petak 20. studenog, a 27. studenog u organizaciji Udruga inovatora Baranje i Micro:bit radionica.

Proteklih tjedana su održane brojne radionice u Dubrovniku, Rovinju, Velikoj Gorici i Zagrebu kao pripremne aktivnosti za Europski tjedan robotike.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.