Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Evidencija državne imovine nije usklađena sa stanjem na terenu

04.09.2019.

10:13

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovačko-neretvanska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Foto: - / -

Sastanak ministra državne imovine dr. sc. Maria Banožića i predstavnika Hrvatske zajednice županija na čelu s predsjednikom, šibensko-kninskim županom Goranom Paukom održan je u ponedjeljak 2. rujna 2019. godine.

Ministarstvo državne imovine u suradnji sa svim Županijama pokušava naći najbolje rješenje za probleme koji nastaju u dodjeli nekretnina jedinicama lokalne i područne samouprave.

Zato su teme sastanka bile vezane uz popis prioritetnih predmeta po županijama i točnu evidenciju nekretnina s ciljem usklađivanja i dopunjavanja registra i rješavanja imovinsko-pravnih odnosa.

Naime, gotovo svaka jedinica lokalne i područne samouprave i svako trgovačko društvo u vlasništvu općina, gradova i županija ima svoje zahtjeve u Ministarstvu državne imovine. Sastanku je u Zagrebu nazočio zamjenik župana Joško Cebalo.

Rješavanjem tih zahtjeva, Ministarstvo će pomoći jedinicama lokalne i područne samouprave u njihovim razvojnim aktivnostima i investicijskim ciklusima. U internoj evidenciji Ministarstva ima dosta odstupanja od stvarne situacije na terenu pa će se dinamičnijom suradnjom raditi na usklađivanju svih podataka.

Predstavnici županija su pohvalili intenciju ministarstva i iznijeli niz primjera koji pokazuju da je nužno vertikalno uskladiti razvojne prioritete te pojednostaviti procese rješavanja predmeta. Ministar očekuje da će do kraja godine prikupiti sve potrebne informacije kako bi se u prvom početku 2020. u potpunosti kompletirala evidencija nekretnina koja bi bila usklađena sa realnim stanjem na terenu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.