Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Evo što je sve preko Crvenog križa donirano za potresom pogođenu Banovinu

06.01.2021.

15:42

Autor: Radio Dubrovnik

Gradsko društvo Crvenog križa Dubrovnik

Gradsko društvo Crvenog križa Dubrovnik

Foto: - / -

Gradsko društvo Crvenoga križa Dubrovnik obavijestilo je javnost o svim upućenim donacijama prema distribucijskom centru Hrvatskog Crvenog križa na Zagrebačkom velesajmu. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

Jučer, 5. siječnja 2021. je u distribucijski centar Hrvatskog Crvenog križa na Zagrebačkom velesajmu , središnje distribucijsko mjesto za doniranu pomoć stanovništvu nastradalom u potresu, upućeno  8.236 kg pomoći i to: 2.473 l vode, 1.112 kg brašna, 959 l ulja, 641 kg šećera, 910 kom. namaza, 387 l mlijeka, 719 pakiranja keksa, 162 pakiranja kave,  2.395 vrećica s juhom, 142 kg riže, 508 mesnih konzervi, 200 pakiranja pelate, 371 kom. tosta, 87 pakiranja tjestenine, 23 kg soli, 210 pakiranja čokolade, 152 pakiranja slanih keksa, 190 pakiranja dječje hrane, 184 pakiranja orašastih plodova, 12 pakiranja pahuljica, 606 l šampona za kosu, 50 pakiranja deterdženta za robu, 456 kom. paste za zube, 41 pakiranje vlažnih maramica, 696 četkica za zube, 19 l deterdženta za suđe,123 pakiranja brijača, 26 pjena za brijanje i 17 dezodoransa u spreju.

Do 5. siječnja 2021. godine Gradsko društvo Crvenog križa Dubrovnik uputilo je donacije naših sugrađana u ukupnoj količini od 24.046 kg i to:

-          18.707 kg prehrambenih potrepština,

-            4.956 kg higijenskih potrepština,

-               152 kg zaštitne opreme te

-               231 kg ostalog.

Ostatak zaštitnih sredstva dezinficijensi za ruke i prostor te zaštite maske uputit će se u Petrinju s članovima Interventnog tima Gradskog društva Crvenog križa koji će odradit iduću smjenu. 

Članovi specijalističkog tima Gradskog društva Crvenog križa Dubrovnik za psihosocijalnu podršku na raspolaganju su potrebitima 24 sata na dan. Članovi specijalističkog tima Gradskog društva Crvenog križa Dubrovnik za Službu traženja u kontaktu su s pristiglim obiteljima iz potresom pogođenih područja smještenim na području općine Konavle i Grada Dubrovnika. 

Hvala našim sugrađanima koji su, u 8 sati koliko smo 30. prosinca 2020. godine prikupljali donacije u Sportskoj dvorani, donirali više od 24 tone hrane, higijenskih potrepština i zaštitne opreme. Neprekidne kolone automobila dolazile su u Gospino polje, naši vrijedni volonteri preuzimali su u većini slučajeva donacije u automobilima, poštujući sve epidemiološke mjere. Veliki dio donacija došao je kao skupne donacije sa sabirnih mjesta gdje su se građani samoorganizirali i donirali za potrebite. 

Hrana, higijenske potrepštine i zaštitna oprema se sortirala, slagala, brojala i paletirala. Nakon toga se prešlo na sortiranje, slaganje i pakiranje odjeće i obuće. Odjeća i obuća je na čekanju za otpremu, dok se ne ukaže potreba. O doniranoj količini odjeće izvijestit ćemo vas naknadno.

Gradsko društvo Crvenog križa Dubrovnik zahvaljuje svim stalnim volonterima Dubrovačkog Crvenog križa, dobrovoljnim darovateljima krvi, članovima Kluba mladih,  Kluba 65 +, Spasilačkog kluba Neptun, Gradskog interventnog tima, specijalističkog tima za psihosocijalnu podršku,  specijalističkog tima za Službu traženja  te ostalim članovima Crvenog križa. 

Zahvaljujemo se Gradu Dubrovniku i Športskim objektima Dubrovnik koji su nam 29. prosinca 2020. godine stavili na raspolaganje prostor Sportske dvorane u Gospinom polju za koordinirano prikupljanje pomoći stradalom stanovništvu.

Zahvaljujemo se Civilnoj zaštiti Dubrovnik koja nam je prosljeđivala pristigle ponude za pomoć stradalima.

Zahvaljujemo se Volonterskom centru Dubrovnik, koji je svoje volontere stavio na raspolaganje i koji su nam pomagali u Gospinom polju.

Zahvaljujemo se volonterima koji su nam se putem telefona, maila i društvenih mreža javljali te su bili koordinirano raspoređeni i upućivani na volontiranje.

Zahvaljujemo se i spontanim volonterima koji su samoinicijativno došli u Sportsku dvoranu i pomagali nam.

Zahvaljujemo se  članovima Facebook grupa "Tate su tate", "Dubrovnik za Petrinju", Torcide Dubrovnik i ostalima koji su dali svoj doprinos. 

Zahvaljujemo se prijevoznicima Orka d.o.o., Transporti Đuraš, Minerva d.o.o., Mita promet – Opuzen, OTP Dubrovnik, Platanus d.o.o. i Drvo interijeri, d.o.o.  koji su prevezli donacije potrebitima.

Od 30. prosinca 2020. godine do 5. siječnja 2021. godina u našoj evidenciji zabilježeno je više od 250 osoba koje su volontirale na prijemu donacija, sortiranju hrane, higijene, evidenciji i paletiranju istog te zatim na sortiranju odjeće, obuće i drugih donacija. 

Zahvaljujemo se Ljekarnama Dubrovnik na donaciji zaštitne opreme i dezinficijensa.

Zahvaljujemo se i svima koji su za potrebite na raspolaganje stavili svoju pokretnu i nepokretnu imovinu.

Zahvaljujemo se ugostiteljskim objektima „La Luna“, „Bistro 49“, Tobasco“ i „Scala“ koji su donosili hranu i osvježenje volonterima u Gospinom polju.

Zahvaljujemo se i zaposlenicima Sportske dvorane koji su nam bili na usluzi.

Koristimo ovu priliku i još jednom se zahvaliti našim dobrovoljnim darovateljima krvi koji su se odazvali  na dvije akcije u ovom razdoblju i donirali 97 doza krvi za potrebe hrvatskog zdrvstva.

Posebno se zahvaljujemo svima koji su nas poslušali i odgodili svoju donaciju za drugi, za treći i za iduće pute. Stradalom stanovništvu trebat će naša pomoć još jako dugo.

Svi ste vi zapravo u duši Crvenokrižaši!

Zahvaljujemo se i medijima koji prate naš rad.

O idućem organiziranom prikupljanju pomoći stanovništvu pogođenom potresom obavijestit ćemo vas.

Zajedno smo jači. Zdravi i veseli nam bili i vidimo se na jednoj od idućih akcija!

Gradsko društvo Crvenog križa Dubrovnik

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.