Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Excelsa nekretnine moraju platiti 30 milijuna kuna Gradu Dubrovniku

22.03.2019.

18:27

Autor: Radio Dubrovnik

Grad Dubrovnik

Grad Dubrovnik

Foto: - / -

Trgovački sud u Dubrovniku donio je i objavio presudu u predmetu koji je vođen u povodu tužbe Grada Dubrovnika protiv društva Excelsa nekretnine d.d., kojom je naloženo Excelsa nekretninama isplatiti Gradu Dubrovniku iznos od 20.104.250 kuna, uvećan za zatezne kamate.

Riječ je o prvostupanjskoj presudi za obavljanje djelatnosti prijevoza putnika žičarom bez sklopljenog ugovora o koncesiji. Presudu je komentirao i dubrovački gradonačelnik Mato Franković:

"Ovim je dokazana ispravnost odluke gradske uprave da se podigne tužba protiv Excelsa nekretnina i da na taj način Grad Dubrovnik uprihoduje ono što je trebao uprihodovati od koncesijske naknade, točnije iznos koji s kamatama iznosi oko 30 milijuna kuna. Još jednom izražavam sumnju zbog čega Grad Dubrovnik u prošlosti nije pokrenuo ovakvu tužbu jer sigurno bi ishod bio isti, a novci bi odavno bili naplaćeni. Očekujemo da će i Državno odvjetništvo RH sa svoje strane zaštititi Grad Dubrovnik te onemogućiti Excelsa nekretninama obavljanja gospodarske djelatnosti bez za to prethodno ishođene koncesije."

Naime, DORH je tvrtki Excelsa nekretnine dao rok do kraja ovoga mjeseca da se usklade sa zakonom Republike Hrvatske, plate potraživanja za prethodna razdoblja Gradu i Državi te potpišu koncesijski ugovor s Gradom Dubrovnikom, jer će u protivnom, do ispunjenja ovih uvjeta, rad žičare biti obustavljen.

Ranije je donesena i prvostupanjska presuda u korist Republike Hrvatske, za iznos od osam milijuna kuna, za vremensko razdoblje u kojem je nadležnost koncesija bila pod Državom, prije nego je 2014. prenesena na razinu gradova.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.