Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Fond za zaštitu okoliša isplatio radnicima "Plobesta" prvu ratu obeštećenja

19.05.2020.

11:44

Autor: Radio Dubrovnik

Miranda Cikotic/PIXSELL

Miranda Cikotic/PIXSELL

Foto: - / -

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost isplatio je prvu ratu obeštećenja za radnike "Plobesta" u ukupnom iznosu od 28,4 milijuna kuna, sukladno Zakonu o obeštećenju radnika trgovačkog društva Plobest d.d.

Pravo na obeštećenje imaju radnici koji su u razdoblju od 8. listopada 1991. godine do 21. listopada 2002. radili u trgovačkom društvu Plobest d.d. te su najmanje pet godina bili izloženi azbestu. Svaki od tih radnika, uključivo i njihovi nasljednici, ima pravo na novčanu naknadu od 219 tisuća kuna koju će im Fond obročno isplaćivati kroz tri godine.

Iako je bilo predviđeno da sredstva za prvu ratu (73 tisuće kuna po radniku) budu isplaćena u drugoj polovici ove godine, Fond je s obzirom na okolnosti morao redefinirati svoj program rada i prolongirati objavu planiranih javnih poziva, tako da se otvorio prostor da se ubrza dinamika isplate naknada za radnike Plobesta.

Zahtjevi koje su podnijeli nasljednici pokojnih radnika Plobesta koji ostvaruju pravo na zakonom utvrđenu naknadu isplaćivat će se sukcesivno po zaprimanju pravomoćnog rješenja o nasljeđivanju. 

Uporaba azbesta je danas u Hrvatskoj, kao i u cijeloj Europskoj uniji, zabranjena. Azbest je imao brojnu primjenu, a udisanje azbestne prašine i vlakana može prouzročiti ozbiljne bolesti. Specifičnost kod izloženosti azbestu je da se oboljenja mogu pojaviti nakon deset i više godina od udisanja azbestnih čestica.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.