Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Franković: Bez međunarodnih letova dubrovačko gospodarstvo neće preživjeti

29.04.2020.

19:19

Autor: Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Foto: - / -

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković održao je sastanak s članovima Gospodarskog vijeća na temu ekonomske situacije uzrokovane pandemijom koronavirusa teučincima na turističku sezonu 2020. godine.

Predstavnici sektora iznijeli su trenutne probleme poslovanja i očekivanja. S obzirom na svoju teritorijalnu specifičnost, kao i činjenicu da je turizam najvažnija gospodarska grana na dubrovačkom području, ulazimo u najneizvjesniju turističku sezonu nakon Domovinskog rata. Naime, Dubrovnik je u potpunosti avio-destinacija te ako se ne omogući povezanost međunarodnim letovima turističkoj sezoni 2020. prijeti potpuni kolaps.

Zbog toga je Dubrovnik potrebno promatrati na poseban način u odnosu na sve druge turističke gradove u Republici Hrvatskoj.

S ciljem postizanja sinergije i suradnje, a sve u svrhu gospodarskog napretka i daljnjeg razvoja Grada zaključak Gospodarskog vijeća jest kako je potrebno uputiti pismo Predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću i ministru turizma Gariju Cappelliju kojim će se zatražiti odobrenje uvođenja charter letova s destinacijama u Europskoj uniji, ali i s Velikom Britanijom kao najvažnijim emitivnim tržištem grada Dubrovnika, uz poštivanje svih epidemioloških mjera i posebnih protokola.

Također, predlaže se dozvoliti dolazak u zračnu luku privatnim zrakoplovima, kao i uplovljavanje mega jahti, a sve uz uvjet da putnici prije ulaska u avion te prije uplovljavanja kod sebe imaju ispravu ne stariju od 48 sati koja potvrđuje da putnik nije COVID pozitivan.

Dubrovnik je financijski iznimno ovisan o turizmu te je potrebno zajedničkim djelovanjem omogućiti gospodarstvenicima poslovanje u sezoni 2020., koje će svakako zbog učnka pandemije biti u manjem opsegu.

Stav svih dionika Gospodarskog vijeća jest da gotovo 80 posto dubrovačkog gospodarstva neće preživjeti do proljeća 2021. godine ukoliko se ne omogući povezanost međunarodnim zračnim prometom.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.