Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Franković: "Britancima koji su se cijepili dopustimo dolazak bez karantene"

08.03.2021.

16:11

Autor: Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Foto: - / -

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković, ususret početku turističke sezone, uputio je prijedlog nadležnim ministarstvima da se za britanske goste sklopi poseban sporazum s Velikom Britanijom u vezi pandemije koronavirusa.

Prema sporazumu bi se svim Britancima koji su primili dvije doze cjepiva, koji su preboljeli COVID 19 ili imaju negativan PCR test dopustilo da bez ograničenja dođu na odmor u Hrvatsku od 01. svibnja.

Kako je naglasio gradonačelnik Franković, tržište Velike Britanije najznačajnije je turističko tržište grada Dubrovnika, a kako se nakon izlaska Velike Britanije iz Europske Unije gosti iste smatraju gostima iz trećih zemalja na snazi je obveza karantene prilikom dolaska u destinaciju. S obzirom da bi takva mjera mogla ozbiljno ugroziti sezonu upućen je ovaj prijedlog, sljedeći primjere Cipra i Portugala koji su sklopili takve sporazume.

"Molio bih za žurno reagiranje na gore navedenu temu jer vodeći britanski mediji gotovo dnevno izvještavaju u koje je zemlje Europske Unije dozvoljen dolazak Britanaca bez obveze da prilikom dolaska odlaze u karantenu", navodi se u dopisu dubrovačkog gradonačelnika.

Kakvu je posljedicu za Dubrovnik imalo prošlogodišnje stavljanje Hrvatske na crvenu listu Velike Britanije najzornije pokazuju brojke dolazaka po kojima je Dubrovnik godinu završio sa 20 posto ukupnog broja noćenja uspoređujući s ostvarenjem broja noćenja u 2019. godini, također je naveo gradonačelnik.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.