Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Franković čestitao Festu sv. Vlaha i Dan Grada

03.02.2020.

09:22

Autor: Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Foto: - / -

U povodu 1048. Feste svetoga Vlaha i Dana Grada Dubrovnika gradonačelnik grada Dubrovnika Mato Franković uputio je tradicionalnu čestitku građanima Dubrovnika. Tekst čestitke povodom Parčeva blagdana prenosimo u cijelosti.

Poštovane Dubrovkinje i Dubrovčani, gospođe i gospari,

po 1048. put puk dubrovački poklonit će se svom zaštitniku i nebeskom zagovaratelju.

Mučenika, biskupa i liječnika iz Sebaste, slavi se i štuje diljem svijeta, ali nigdje kao u ovom vječnom gradu podno Srđa i od nikoga kao od njegovih Dubrovčana i prijatelja Grada.

Čuvena su i brojna parčeva čuda, a među njima posebno stoji ono dubrovačko, kada je svetac Dubrovčane upozorio na osvajačke namjere Mlečana pred Lokrumom i tako spasio Grad koji ga je prigrlio kao svoga zaštitnika.

U Vlahove moći uvjerili smo se i kada se, u nedavnoj povijesti, naša opstojnost našla na udaru razorne vojne sile. Kao što se Vlaho po cijenu života nije htio odreći svoje vjere tako ni Dubrovčani u najtežim trenucima nisu svome Gradu okrenuli leđa. Zato se svagda obvezujemo sjećati se žrtve svih hrabrih ljudi koji su obranili Dubrovnik.

Simbol suverenosti kroz stoljeća, Sveti Vlaho srastao je s Gradom postavši neraskidivim dijelom našeg kolektivnog identiteta, a njegovo ime izjednačeno je s uzvišenim pojmom slobode, dubrovačkim Libertasom.

Gospođe i gospari, dragi Dubrovčani, u ime Grada Dubrovnika i svoje osobno ime, od srca Vam čestitam Dan Grada Dubrovnika i blagdan svetoga Vlaha.

Živio sveti Vlaho!

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.