Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Franković na obilježavanju 60. godina Instituta za turizam

28.09.2019.

14:11

Autor: Radio Dubrovnik

Grad Dubrovnik

Grad Dubrovnik

Foto: - / -

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković sudjelovao je u petak u Zagrebu na obilježavanju 60. godišnjice Instituta za turizam, obljetnice prigodno priređene upravo na Svjetski dan turizma koji se obilježava 27. rujna.

U sklopu programa, a u organizaciji Instituta za turizam i Hrvatske gospodarske komore, u hotelu Westin održan je i stručni skup "Kontrasti hrvatskog turizma", a gradonačelnik Franković sudjelovao je u prvom od dva panela naziva "Jadranska Hrvatska – trebamo li više?".

Gradonačelnik Franković istaknuo je kako ključ održivog turizma leži u zadovoljnom stanovniku svake sredine u kojoj se turizam odvija, a da rast turizma dovodi do efekta nezadovoljnih stanovnika i upravo je to ono što moramo promijeniti uvođenjem mjera održivog turizma.

"Grad Dubrovnik je započeo s implementacijom više komplementarnih mjera koje su prepoznate i od strane vodećih svjetskih turističkih stručnjaka i organizacija. Svjesni smo da je još puno posla prema nama. ali znamo u kojem smjeru treba ići i u potpunosti smo svjesni da ništa ne ide preko noći", kazao je gradonačelnik.

Na temu privatnog smještaja gradonačelnik je kazao kako moramo izaći iz dosadašnjih okvira i prestati gledati privatni smještaj kao socijalnu kategoriju.

"Privatni smještaj je gospodarska djelatnost koja po jednom smještajnom objektu u gradskim središtima ostvaruje promet od više desetaka tisuća eura i ako se ta djelatnost oporezuje s primjerice 6.000 kuna godišnje, onda ne možemo prihvatiti stavove koje možemo čuti da je to uništavanje privatnih iznajmljivača, jer još uvijek govorimo o porezu u visini od 1.5%, a što je daleko ispod svih drugih poreza koji se plaćaju u Republici Hrvatskoj", poručio je.

Ostali panelisti koji su podijelili svoja razmišljanja na ovu temu bili su državni tajnik u Ministarstvu turizma Frano Matušić, direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić, predsjednik uprave Maistra d.d. z Rovinja Tomislav Popović te direktor TZ-a Splitsko -dalmatinske županije Joško Stella.

Inače, glavna tema stručnog skupa "Kontrasti hrvatskog turizma" je dihotomija/polarizacija razvoja turizma u Hrvatskoj jer će upravo ta činjenica bitno odrediti, kako pravac tako i intenzitet razvoja turizma u budućnosti, a ravnoteža odnosno ravnomjeran regionalni razvoj turizma ključni je preduvjet njegove dugoročne održivosti. Upravo u tom smislu, drug panel nosio je naziv "Kontinentalna Hrvatska – možemo li bolje?".

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.