Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Franković na Saboru o ambulanti na Kalamoti

03.11.2020.

12:21

Autor: Radio Dubrovnik

Grad Dubrovnik

Grad Dubrovnik

Foto: - / -

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković, ujedno zastupnik u Hrvatskom saboru, na današnjem Aktualnom satu postavio je pitanje ministru zdravstva Viliju Berošu vezano za uvrštavanje ambulante na otoku Koločepu u mrežu HZZO-a.

Ovom je prilikom gradonačelnik Franković istaknuo kako Grad Dubrovnik pokriva troškove liječničkog tima na otoku te da je spreman to raditi i ubuduće.

"Činjenica je da na Koločepu postoji ambulanta koju financira Grad Dubrovnik, ali je problem što stanovnici ne mogu tu dobiti uputnicu jer spomenuta ambulanta nije u mreži HZZO-a, već uputnice izdaje liječnik na susjednom otoku Lopudu", pojasnio je gradonačelnik problematiku vezanu za ovu ambulantu.

Naglasio je i kako je Grad i nadalje spreman financirati njezin rad, ali i rad drugih turističkih ambulanti na svom području.

"Mi imamo dva takva slučaja, jedan je otok Koločep drugi je ambulanta u povijesnoj jezgri Grada. Obje su turističke ambulante i obje financira Grad Dubrovnik. Samo nam treba da ih HZZO uključi u svoju mrežu, bez obveze financiranja od strane HZZO-a", kazao je gradonačelnik i saborski zastupnik Mato Franković.

"Hoće li Ministarstvo prihvatiti prijedlog koji je već upućen od strane Dubrovačko-neretvanske županije i uvrstiti Koločep u mrežu HZZO-a?", pitao je gradonačelnik.

Ministar Vili Beroš, odgovarajući na pitanje, kazao je kako će se zahtjev analizirati s obzirom da je izrada mreže u tijeku i izrazio nadu da će se ovaj problem riješiti, posebno uzimajući u obzir da u ljetnim mjesecima višestruko raste broj ljudi koji borave na otoku te nepovoljne vremenske uvjete u zimskim mjesecima koji, u tom slučaju, onemogućavaju dostupnost primarne zdravstvene zaštite.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.