Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Franković obišao novouređeni plato Pile

29.06.2020.

18:34

Autor: Radio Dubrovnik

Grad Dubrovnik

Grad Dubrovnik

Foto: - / -

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković danas je sa suradnicima obišao novouređeni plato Pile, gdje je proteklih dana završen prvi dio cjelovite sanacije nogostupa zapadnog pristupa staroj gradskoj jezgri.

"Izmijenjena je površina od 660 kvadratnih metara kamena i danas vidimo da se radi o jednom reprezentativnom i lijepom prostoru. Kao što znate ovdje se prije nalazio spomenik branitelja, tzv. Kocka mora, koji nije imao podršku braniteljskih udruga i izazivao je brojne prijepore. Danas vidimo da je izmicanje spomenika zbog opasnosti njegova urušavanja bila dobra odluka. S braniteljskim udrugama ćemo se dogovoriti kako prezentirati žrtvu koju su oni podnijeli za naš Grad i na koji način ćemo i gdje pozicionirati budući spomenik", naglasio je ovom prilikom gradonačelnik Franković ističući važnost suglasja s udrugama po ovom pitanju.

Na ovom području kamene ploče su često pucale zbog opterećenja i dotrajalosti te je dolazilo do ulegnuća na pojedinim dijelovima što je predstavljalo moguću opasnost za prolaznike i izgledom je bilo neprimjeren za kontaktnu zonu povijesne jezgre.

S radovima se započelo na Pilama zbog najveće frekvencije prolaznika, a sukladno uputama konzervatora da se očuva što više starog kamena, uspješno je očuvano i ponovno ugrađeno 150 kvadratnih metara pločnika. Osim demontaže i uklanjanja spomenika, uklonjena je i podloga cijelog platoa i ugrađena nova. Vrijednost izvedenih radova je 1.035.000 kuna bez PDV-a, a proveo ih je Upravni odjel za promet.

Prva faza obnove nogostupa trajala je tri mjeseca, a nakon dovršetka samog platoa Brsalje, u planu je nastavak uređenja Ulicom branitelja Dubrovnika sve do skretanja za Gradac, a ukupno će se sanirati oko 1.100 kvadratnih metara pločnika.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.