Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Franković obišao postrojenje za obradu otpada

16.12.2021.

10:36

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

Postrojenje za obradu otpada

Postrojenje za obradu otpada

Foto: Grad Dubrovnik / -

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković i zamjenica Jelka Tepšić, s predsjednikom i članom Uprave Čistoća Dubrovnik Markom Ivekovićem i Tomislavom Tabakom, obišli su danas postrojenje za obradu otpada koje se temelji na održivom gospodarenju otpadom.

Postrojenje za obradu otpada, koje je izumila tvrtka DOK-ING Energo specijalizirana za održivo gospodarenje otpada i proizvodnju obnovljive energije, zbrinjava mješani komunalni otpad , otpadni mulj ili plastiku na mjestu nastanka bez emisije stetnih stakleničkih plinova te istovremeno iz navedenog prozvodi čistu emergiju. Konačni produkt dobiven putem ovog postrojenja za obradu otpada ovisno o potrebi korisnika može biti vodik, električna energija ili toplinska energija.

Prezentirani prototip može obraditi 25 tona otpada na dan, te se temeljem inovacija i novih tehnologija razvija poseban sustav kružnog gospodaratva koji osim što rješava jedno od gorućih problema, a to je otpad ima ekonomske, ekološke te energetske prednosti. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.