Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Franković predložio Vladi RH mjere za lakši dolazak turista

09.03.2021.

14:42

Autor: Radio Dubrovnik

Grad Dubrovnik

Grad Dubrovnik

Foto: - / -

Gradonačelnik Mato Franković uputio je danas prijedlog predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću za uspostavu uvjeta za dolazak turista u Hrvatsku. Cjeloviti tekst prijedloga donosimo u nastavku.

Poštovani Predsjedniče Vlade Republike Hrvatske,

Ovim putem Vam se obraćam povodom nadolazeće turističke sezone 2021. Naime, svi smo svjesni kako će turistička 2021. biti puna izazova te kako će virus COVID 19 na žalost obilježiti i ovu sezonu.

Međutim, kako bi se unatoč svemu navedenom sezona ipak, koliko je to moguće, nesmetano odvila predlažem da se uvedu jasna pravila dolaska u Republiku Hrvatsku za sve zemlje, bez obzira radilo se o zemljama članicama Europske unije ili trećim zemljama. Ono što je iznimno važno za svakog gosta i odabir Hrvatske kao destinacije za odmor su unaprijed poznata pravila putovanja, ali i sigurnosni protokoli u destinaciji. Programom 'Safe stay in Croatia' šaljemo jasnu poruku upravo o sigurnosti u destinaciji. No, ono što je jako bitno jest postaviti jasna pravila o uvjetima dolaska u destinaciju.

Stoga predlažem da uvjete za dolazak u destinaciju podijelimo na zelene, narančaste i crvene zemlje (ovisno o aktualnom zdravstvenom stanju u zemljama), a sukladno navedenom i uvođenje potrebnih standarda koje putnik mora ispuniti prije dolaska u Republiku Hrvatsku.

 

Prijedlog za uspostavljanje uvjeta za dolazak u destinaciju:

Uvjeti ulaska

Zeleno

Narančasto

Crveno

PCR test 72h prije polaska

Ne

Da

Da

PCR test po dolasku u Hrvatsku

Ne

Ne

Da

Obvezna samoizolacija po dolasku

Ne

Ne

Ne

 

  1. Osobe koje putuju iz ˝ZELENIH˝ zemalja neće trebati pokazati negativni PCR test za COVID-19 kada putuju u Hrvatsku.
  2. Osobe koje putuju iz ˝NARANČASTIH˝ zemalja moraju proći PCR test u certificiranom laboratoriju, a uzorak mora biti uzet tijekom posljednja 72 sata prije polijetanja leta. Djeca mlađa od 11,99 godina izuzeta su od testiranja.
  1. Osobe koje putuju iz ˝CRVENIH˝ zemalja moraju proći PCR test u certificiranom laboratoriju, s uzorkom uzetim tijekom posljednja 72 sata prije polijetanja leta. Također, će trebati platiti i proći test antigena po dolasku u Hrvatsku. Rezultati brzog antigen testa u dubrovačkoj zračnoj luci bit će dostupni u roku od 20 minuta, a putniku će se dostaviti putem SMS-a, nakon njegovog odlaska iz zračne luka. Samo djeca mlađa od 11,99 godina izuzeta su od testiranja. Ako je putnik pozitivan, uputit će ga se na PCR test te će morati izolirano čekati rezultate.
  2. Osobe koje su cijepljene ili imaju COVID antitijela neće trebati pokazati negativni PCR test za COVID-19 kada putuju u Hrvatsku; oni trebaju pružiti samo dokaz o cijepljenju ili dokaz o COVID antitijelima.

 

S poštovanjem,

                                                                                  Gradonačelnik

                                                                                  Mato Franković

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.