Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Franković: Pročistač uredno obavlja svoju funkciju

17.10.2019.

16:13

Autor: Radio Dubrovnik

Grad Dubrovnik

Grad Dubrovnik

Foto: - / -

Gradonačelnik Mato Franković primio je u nastupni posjet francuskog veleposlanika Gaëla Veyssièrea, koji je na tu dužnost stupio u kolovozu ove godine. U njegovoj pratnji bili su i suradnici Anthi Triantafyllou i Bertrand Le Tallec te predstavnici francuske tvrtke Suez.

Ta tvrtka izvođač je radova u projektu gradnje pročistača pitke vode u Komolcu, a zastupali su je regionalni menadžer za Hrvatsku Toni Zlatić i glavni izvršni direktor za regiju Italije, Slovenije i Hrvatske Roberto Bianchi.

"Pročistač uredno obavlja svoju funkciju i naši građani imaju pitku vodu bez obzira na vremenske uvjete, a sve poteškoće s kojima smo se susreli u međuvremenu smo riješili. Zahvaljujem tvrtki Suez na uspješnoj suradnji na jednom od najvažnijih kapitalnih infrastrukturnih projekata za naš Grad", rekao je uvodno gradonačelnik Franković. Istaknuo je kako je ovaj uređaj jedinstvena tehnologija u Hrvatskoj za koju su zainteresirane i druge jedinice lokalne samouprave.

Predstavnici tvrtke Suez također su izrazili zadovoljstvo suradnjom s gradskom upravom, a naglašeno je kako izvođač kontinuirano prati rad uređaja kroz jednogodišnje razdoblje. Sljedeća faza je edukacija zaposlenika Vodovoda Dubrovnik koja će prethoditi primopredaji objekta ovoj gradskoj komunalnoj tvrtki.

Na sastanku se razgovaralo i o budućim infrastrukturnim investicijama Grada Dubrovnika, a gradonačelnik Franković najavio je projekt Aglomeracije Dubrovnik vrijedan 680 milijuna kuna. Riječ je o završetku izgradnje kanalizacijske mreže, a paralelno s tim i još jednog iznimno važnog uređaja za pročišćavanje fekalnih voda, što je preduvjet za čisto more.

Jedna od tema razgovora bila je i suradnja na području kulture, a gradonačelnik Franković izrazio je zadovoljstvo uspješnom i bliskom suradnjom s gradom prijateljem Rueil-Malmaisonom. Još jedan vid suradnje realiziran je ovaj tjedan gostovanjem slavnog francuskog slastičara Gillesa Bajollea na Good Food festivalu, u sklopu kojeg će Bajolle održati dvije radionice 19. i 20. listopada. Da je suradnja dvaju gradova više od protokolarnih obveza, govori i činjenica da je nakon Domovinskog rata tadašnji gradonačelnik Rueil-Malmaisona Jacques Baumel donirao znatna financijska sredstva za obnovu oštećene spomeničke baštine Grada, istaknuo je gradonačelnik Franković govoreći o pobratimskom odnosu s francuskim gradom.

Goste je pozvao da posjete izložbu „Dubrovnik, a Scarred City: stradanje i obnova Dubrovnika 1991. – 2000.“ u Lazaretima koja predstavlja stradanje Dubrovnika uslijed ratnog razaranja od strane Jugoslavenske narodne armije te njegovu brzu i impresivnu obnovu. Važnu ulogu u teškom ratnom vremenu za Dubrovnik imao je i francuski UNESCO-v promatrač Bruno Carnez, koji je s kolegom Colinom Kaiserom bilježio sve o napadu na Grad i slao poruke upozorenja u svijet, naglasio je gradonačelnik Franković, rekavši kako su ti apeli bili diplomatski iznimno važni, a promatrači su pritom riskirali vlastite živote.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.