Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Franković s ministricom Tramišak o projektima EU u Dubrovniku

30.04.2022.

09:53

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

Franković s ministricom Tramišak o projektima EU u Dubrovniku

Franković s ministricom Tramišak o projektima EU u Dubrovniku

Foto: Grad Dubrovnik / -

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković u Zagrebu se sastao s ministricom regionalnog razvoja i fondova Europske unije Natašom Tramišak te ju je izvijestio o pripremama Grada Dubrovnika za novu financijsku perspektivu Europske unije.

Grad Dubrovnik se u prethodne četiri godine, a što je posebno potencirano u razdoblju korona krize, okrenuo EU fondovima kao izvoru financiranja razvojnih projekata te je pripremljen čitav niz takvih projekata koji imaju za cilj povećati kvalitetu života građana Dubrovnika.

Teme razgovora bile su, između ostalog, projekti vezani za obnovljive izvore energije, Aglomeracija Dubrovnik te pripreme za korištenje sredstava dostupnih kroz ITU mehanizam Europske unije.

Riječ je o mehanizmu koji omogućuje integriranje sredstava iz različitih europskih fondova i operativnih programa te ulaganje tih sredstava u aktivnosti kojima će se ojačati uloga gradova kao pokretača gospodarskog razvoja. Podsjetimo, gradonačelnik Franković u siječnju ove godine izabran je za predsjednika Koordinacijskog vijeća Urbanog područja Dubrovnik, koje operativno organizira funkcioniranje ITU mehanizma u financijskoj perspektivi 2021.-2027 na svom području. Za 22 urbana područja u RH na raspolaganju je 5,16 milijardi kuna.

Putem ITU-a na urbanom području Dubrovnik pruža se mogućnost financiranja širokog spektra investicija, a koje uključuju i tzv. brownfield projekte, odnosno obnovu i revitalizaciju bivših industrijskih i napuštenih lokacija te njihovu prenamjenu u objekte društvene, obrazovne, kulturne, sportske, turističke i druge namjene, infrastrukturu predškolskog odgoja, ulaganja u javnu turističku te u zelenu infrastrukturu, u razvoj ili nadogradnju digitalnih usluga i proizvoda, građevinske i konzervatorske radove na objektima kulturne baštine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.