Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

"Gospodine, ne uzmi im ovo za grijeh"

26.12.2018.

11:37

Autor: Radio Dubrovnik

Grgo Jelavic/PIXSELL

Grgo Jelavic/PIXSELL

Foto: - / -

Drugi dan Božića obilježavamo blagdan svetog Stjepana prvomučenika. Prvi je to kršćanski svjedok koji je zbog vjernosti Kristu podnio mučeničku smrt. Nakon što su ga lažno optužili i pogubili ga kamenovanjem njegove posljednje riječi dok je umirao su bile "Gospodine, ne uzmi im ovo za grijeh".

Katolici diljem svijeta tada obilježavaju blagdan svetog Stjepana, prvog kršćanskog mučenika koji je bio jedan od sedmorice đakona u crkvenim počecima. U tradiciju crkvenog običaja u Hrvatskoj na taj dan se slavi novi početak i čestita Božić svojim bližnjima. Stjepan se u kršćanskoj ikonografiji prikazuje kao mladić u đakonskoj odjeći, držeći palmu kao simbol mučeništva u jednoj ruci, te kamenom u drugoj. Sveti Stjepan je sve do današnjeg dana zavrijedio poštovanje zbog svoje dosljednosti u življenju i djelovanju. Do kraja svoga života slijedio je i živio za Isusovu riječ, isticao se u čistoći duha i darežljivosti. Danas u većini župa počinje i blagoslov obitelji.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.