Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Grad Dubrovnik od 1. srpnja obveznik e-Računa

23.06.2019.

10:13

Autor: Radio Dubrovnik

Grad Dubrovnik

Grad Dubrovnik

Foto: - / -

Grad Dubrovnik od 1. srpnja zaprimat će račune isključivo u elektronskom formatu, propisanom EU normom o standardizaciji e-Računa. Račune koji nakon isteka roka pristignu u drugom formatu, gradska uprava neće više biti u mogućnosti zaprimiti, obraditi niti platiti račun za izvršenu uslugu.

Nova odredba odnosi se na sve ugovore koji podliježu Zakonu o javnoj nabavi, odnosno na sve robe, radove i usluge bez obzira radi li se o postupcima javne nabave male i velike vrijednosti ili o postupcima jednostavne nabave.

Zbog toga je iznimno važno da sve tvrtke koje surađuju s Gradom Dubrovnikom do 1. srpnja tehnički prilagode svoje poslovanje i uvedu izdavanje e-Računa.

Gradska uprava obvezna je uvesti ove izmjene u poslovanju, sukladno Direktivi 2014/55/EU i Zakonu o elektroničkom izdavanju računa u javnoj nabavi.

Ipak, postoje određena izuzeća od ove obveze.

Računi koji će se moći zaprimati i u papirnatom obliku nakon navedenog roka su računi za usluge koje su izuzete od javne nabave, čl. 29.-39. te 348.-353. Zakona o javnoj nabavi.

Uvođenje elektroničkih računa omogućeno je korištenjem bespovratnih sredstava iz fondova Europske unije, i to kroz projekt "In-LoRe (Croatian e-Invoicing for Local and Regional Authorities)".

Za projekt je, u okviru Instrumenta za povezivanje Europe (CEF) Telekom, putem Upravnog odjela za  europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju osigurano 12.599 eura što čini 75 posto ukupno prihvatljivih troškova, koji iznose 16.799 eura, dok se ostatak od 4.200 eura odnosi na proračunska sredstva.

Naime, Ministarstvo gospodarstva poduzetništva i obrta, kao CEF Telekom Koordinator, objavilo je prvi poziv Europske komisije i Izvršne agencije za inovacije i mreže (INEA) u 2018. godini u okviru Instrumenta za povezivanje Europe (CEF) Telekom, a ukupni okvirni proračun poziva iznosio je 30 milijuna eura, namijenjen za potporu transeuropskim digitalnim mrežama. Faza pripreme projekta za Dubrovnik započela je 3. rujna 2018. godine, a obuhvaćala je aktivnosti upravljanja projektom, pripremu i provedbu registracije korisnika na eRačun središnji portal, prilagodbu i integraciju rješenja za korištenje e-računa s platformom "eRačun za državu" te tehničke radionice za partnere i edukativne radionice za javnost iz javnog i privatnog sektora.

Projektom "In-LoRe" potiče se širenje i ubrzanje korištenja strukturiranog računa u elektroničkom obliku koji sadrži sve obvezne stavke propisane važećom regulativom te je usklađen s preporučenim standardima i e-Invoice direktivom.

Detaljne informacije o obvezi prihvaćanja e-računa od 1. srpnja 2019. dostupne su OVDJE.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.