Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Grad Dubrovnik partner na EU projektu "SumBooST2"

20.04.2021.

13:51

Autor: Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Foto: - / -

Grad Dubrovnik partner je na novom projektu SumBooST2 (Sustainable Urban Mobility Boost Toolbox Upgrade), sufinanciranom od strane EIT Urban Mobility-a, inicijative Europskog instituta za inovacije i tehnologiju (EIT), koje je tijelo Europske Unije.

Partneri na projektu su Sveučilište u Zagrebu Fakultet prometnih znanosti, Grad Dubrovnik, Grad Rijeka i Ericsson Nikola Tesla, a sredstva su dobivena temeljem javnog poziva koji je raspisao EIT Urban Mobility.

Cilj projekta je stvaranje novog metodološkog okvira, odnosno alata koji kombinira tradicionalno prometno inženjerstvo s novim mogućnostima znanosti o podacima, primjenjivim u analizi i planiranju prometnog sustava. Metodologija će dionicima uključenim u planiranje i pružanje usluga vezanih za urbanu mobilnosti omogućiti upotrebu novih izvora podataka, alata i metoda kako bi učinkovito koristili podatke iz stvarnog svijeta za planiranje održive urbane mobilnosti te temeljem njih stvorili nova rješenja za identificirane probleme u prometnom sustavu.

Naime, tijekom trajanja projekta u gradovima Rijeci i Dubrovniku istražit će se koliko ljudi između određenih zona grada putuje javnim prijevozom, biciklom i pješice. Na području zona u kojima se ustanovi veliki broj putovanja navedenim održivim oblicima prijevoza predložiti će se dodatno poboljšanje javnog prijevoza ili biciklističkih ili pješačkih staza kako bi se povećao broj putovanja/kretanja u tim (održivim) oblicima prijevoza, a  posljedično manje automobilima.

Ukupna vrijednost projekta SumBooST2 iznosi 193.400,00 EUR, a sredstva za Grad Dubrovnik iznose ukupno 14.948 eura i u 100 postotnom iznosu su financirana sredstvima Europske unije.

Projekt SumBooST2 započeo je 1. siječnja i traje do 31. prosinca.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.