Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Grad Dubrovnik partner u novom projektu iz programa "Europa za građane"

06.10.2020.

17:58

Autor: Radio Dubrovnik

Grad Dubrovnik

Grad Dubrovnik

Foto: - / -

Održan je prvi online partnerski sastanak povodom početka provedbe projekta „Comuni senza frontiere“ u sklopu programa Europske unije "Europa za građane", koji potiče suradnju europskih zemalja u područjima vezanima za zajedničku europsku povijest i aktivno europsko građanstvo.

Svrha Programa jest potaknuti građane/ke Europe na promišljanje zajedničkih vrijednosti poput mira, slobode, ravnopravnosti, pravednosti, solidarnosti i prakticiranje demokratske političke kulture kroz građansku participaciju, volontiranje, međukulturalni dijalog i međusektorsku suradnju.

Glavni cilj projekta „Comuni senza frontiere“ je doprinijeti razumijevanju Unije, njezine povijesti i raznolikosti, poticati europsko građanstvo i poboljšati uvjete za građansko i demokratsko sudjelovanje na razini Unije.

Glavne projektne aktivnosti usmjerene su na uključivanje većeg broj građana u raspravu o budućnosti Europe. Građani će sudjelovati u razgovorima o vrijednostima EU-a, dijeleći svoje kulturno i socijalno nasljeđe.

U sklopu projekta planirana je organizacija velikog finalnog događaja u gradu Granze, Italija u svibnju 2021. godine. Na tom događaju sudjelovat će svi dionici direktno uključeni u provedbu projektnih aktivnosti tijekom kojeg će se predstaviti rezultati projekta, razmijeniti mišljenja i iskustva na temu razumijevanja Unije te poboljšanja uvjeta za građansko i demokratsko sudjelovanje u politikama Unije. Sastanak će paralelno s europskim igrama i sportskim aktivnostima uključivati ​​radionice i koncerte u zajednici s ciljem osnaživanja europskog identiteta i pripadnosti Europskoj uniji.

Nositelj projekta je Općina Granze iz Italije, dok su ostali partneri Grad Aljmaš iz Mađarske, Grad Seini iz Rumunjske, Grad Nowe Warpno iz Republike Poljske te Pokrajina Padova iz Italije. Grad Dubrovnik jedini je hrvatski partner na projektu. Projekt sufinanciran od strane Europske komisije trajat će 19 mjeseci.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.